Bivši kubanski predsednik Fidel Kastro proglašen je dobitnikom Konfučijeve nagrade za mir, odnosno kineske verzije Nobela, zbog, kako se navodi, „značajnih doprinosa“ miru. Kubanski revolucionar nije u utorak bio na dodeli, te je umesto njega nagradu primila grupa studenata koja je na ceremoniju u Peking otišla u okviru razmene studenata. Dobitnik ovogodišnje Konfučijeve nagrade za mir proglašen je dan pre uručenja Nobela pakistanskoj aktivistkinji Malali Jusufzai i indijskom aktivisti Kailašiju Satiartiju u Oslu.


„Dok je bio na čelu Kube, Kastro nije primenjivao silu ili nasilje u rešavanju konflikata i problema, kada je reč o međunarodnim odnosima i vezama Havane s Vašingtonom. To ima veliki motivacioni značaj u kontekstu nalaženja rešenja za aktuelne međunarodne konflikte“, tvrdi kinesko državno glasilo Global tajms, pozivajući se na člana žirija za dodelu „Konfučija“.

Odluka o dobitniku nagrade donesena je na inicijativu Kineskog centra za mirovne međunarodne studije. Kastro je svojim nedolaskom na ceremoniju samo potvrdio tradiciju dodele nagrade, tumače neki mediji.

Prvi dobitnik „Konfučija“, potpredsednik Tajvana Lijen Čan nije čak bio ni obavešten da je dobio nagradu uoči dodele 2010, a nagradu ruskog predsednika Vladimira Putina primila je, kako navode agencije, neka mlada Ruskinja obučena u krzno, koja je u Kinu došla u okviru razmene studenata. Nekadašnji generalni sekretar UN Kofi Anan, koji je proglašen dobitnikom Konfučija 2012, nikada nije došao po nagradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari