Kineski policajci biće samo prevodioci 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Uloga kineskih policajaca u mešovitim policijskim patrolama koje će, sudeći prema najavama zvaničnika, od septembra patrolirati Beogradom, Novim Sadom i Smederevom svodiće se na prevođenje i pomaganje srpskim kolegama da komuniciraju sa kineskim državljanima, kaže za Danas Bogoljub Milosavljević, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union i bivši profesor na Policijskoj akademiji u Beogradu.

On navodi da, po važećim zakonima, kineski policajci ne mogu da imaju ikakva ovlašćenja prema našim državljanima ili kineskim turistima.

– Oni mogu samo da pomognu kao prevodioci i neko ko razume kulturu kineskih turista. Ukoliko se budu kretali u tim okvirima, smatram da ova saradnja može da bude korisna stvar. Do problema sa aspekta ljudskih prava može da se dođe ukoliko kineski policajci budu prelazili svoja ovlašćenja i eventualno hapsili njihove državljane na našoj teritoriji, ističe Milosavljević.

Podsetimo, državna sekretarka u MUP-u Biljana Popović Ivković je pre mesec dana najavila formiranje zajedničkih patrola srpske i kineske policije koje bi na jesen trebalo da počnu da rade u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu. Tada je saopšteno da se radi o dogovoru koji je postignut tokom posete Srbiji ministra javne bezbednosti Kine Džao Kedžija.

Sličnu poruku nedavno je poslao i ministar policije Nebojša Stefanović, tvrdeći da će u septembru početi sa radom zajedničke patrole. Kako je tada kazao, kineski policajci u ovim patrolama imaće savetodavnu ulogu.

Stefanović je dodao da ovakav vid saradnje nije bez presedana.

– Na našim granicama su već godinama pripadnici policije Češke, Slovačke, Mađarske i Austrije u ciklusima sa deset ili dvadeset policajaca koji pomažu oko migranata, a imamo i određen broj turskih policajaca na granicama kao pomoć za njihove sunarodnike koji putuju kroz našu zemlju. Takođe, imamo i deset naših policajaca na granici između Severne Makedonije i Grčke – istakao je Stefanović.

Naš list je u toku jučerašnjeg dana pokušao da sazna koliki broj kinesko-srpskih patrola će biti formiran i na koliko dugo je oročen taj aranžman, ali nam nisu odgovorili ni u Ministarstvu unutrašnjih poslova, ni u Ambasadi Kine u Srbiji.

Mešovite patrole

Dolazak kineskih policajaca u Srbiju nije prvi takav aranžman u regionu. Oni već drugo leto patroliraju zajedno sa hrvatskim kolegama na jadranskom primorju, Zagrebu i na Plitvičkim jezerima. Nešto južnije, u Crnoj Gori, tokom letnje sezone, uz crnogorske kolege patroliraju i policajci iz Srbije, Albanije, Hrvatske, Italije, Rumunije i Severne Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.