Kineski stručnjaci savetovali da se na Beogradskom sajmu smeste zaraženi 1Foto: Wikipedia

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar je danas kazao da su medicinski stručnjaci iz Kine, koji pomažu u Srbiji, savetovali da se Beogradski sajam koristi za smeštaj zaraženih korona virusom.

Ministar je na konferenciji za medije u Vladi Srbije, rekao da su kineski stručnjaci slične objekte u Kini koristili za lečenje pacijenata.

On je naveo da hale Sajma odgovaraju za to zbog „posebnih ulaza i izlaza za lekare i pacijente“ i postoje neophodni uslovi bi se koristile za lečenje.

Ali, „potrebno je 48 sati da sve pripremimo poštujući sve procedure“, rekao je Lončar.

Po njegovim rečima, Ministarstvo zdravlja Srbije će sprovesti „sve mere koje struka odluči u dogovoru sa stručnjacima iz Kine“.

Lončar je naveo da Vojno-medicinska akademija (VMA) neće biti u sistemu za zbrinjavanje pacijenata sa korona virusom, već je odabrana Gradska bolnica na Zvezdari.

On je kazao da je počelo premeštanje ostalih pacijenata iz Gradske bolnice na VMA, i da će od sutra VMA funkconisati kao civilna gradska bolnica.

„Prihvataće sve koji nisu pod sumnjom i pozitivni na koronu, Gradska će se baviti samo pozitivnim na koronu“, rekao je Lončar.

Dodao je da će se testirati oni ljudi za koje epidemiolozi kažu da treba da budu testirani, i da srpski lekari u saradnji s kineskim stručnajcima imaju procedure i pravila kako će se testirati.

Naveo je da će se odluka o testiranju donositi u zavisnosti od kontakata s osobama koje su pozitivne i drugih.

Predsednik Srbije Aleksandar Vulić kazao je u ponedeljak da će Vojska Srbije pripremiti 3.000 kreveta i pomenuo u Beogradu smeštaj na Sajmu ili u Studentskom gradu, a u Nišu i Novom Sadu verovatno u halama „Čair“ i „Spens“.

Portal Nova S je danas objavio da se ispred Hale 1 Beogradskog sajma iz desetak vojnih kamiona istovaruju kreveti. Reporterki te televizije je rečeno da će „Hala 1 biti spremna do sutra ujutru, a bočne hale Beogradskog sajma koristiće osoblje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.