Kisić: Nijedna strategija, pravilnik i zakon sami po sebi ne mogu da nam čuvaju decu, na tome moramo i treba da radimo svi 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Unapređenje normativnog okvira i preventivnih mehanizama u oblasti zaštite dece od seksualne eksploatacije i zlostavljanja u privatnom sektoru, kao i edukacija dece i odraslih o prepoznavanju i zaštiti od ove vrste nasilja najbolji su način za poboljšanje položaja dece, ocenjeno je danas na konferenciji „Nacionalni dijalog o zaštiti dece od seksualne eksploatacije i zlostavljanja“.

Otvarajući konferenciju, zaštitnik gradjana Zoran Pašalić je izjavio da su poslednjih godina deca najčešće žrtve trgovine ljudima, a da je najzastupljeniji vid njihovog zlostavljanja upravo seksualna eksploatacija, saopštila je kancelarija poverenika.

„Privatni sektor i privreda, a posebno turizam i ugostiteljstvo, predstavljaju kritičnu tačku u kojoj su deca u posebnom riziku od seksualne eksploatacije. Za efikasnu borbu protiv seksualnog iskorišćavanja dece neophodne su, pre svega, izmene normativnih akata, ali i angažovanje društveno odgovornih kompanija“, rekao je Pašalić.

Direktor Mreže organizacija za decu Srbije Saša Stefanović je takođe naglasio važnost učešća privatnog sektora i civilnog društva u sprečavanju seksualne eksploatacije dece i dodao da je ta organizacija izradila interne politike koje mogu da koriste svim udruženjima koja rade direktno sa decom.

Potpredsednica skupštine Elvira Кovač predstavila je aktivnosti parlamenta na izmenama domaćeg zakonodavstva i primeni medjunarodnih konvencija u oblasti zaštite prava deteta i navela da su u borbi protiv seksualne eksploatacije potrebne i vršnjačke edukacije.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić učestvovala je danas u Nacionalnom dijalogu o zaštiti dece od seksualne eksploatacije i zlostavljanja i istakla da je najvažniji zadatak zaštiti decu od svake vrste nasilja.

U danima kada se obeležava 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama, potrebno je da se još jednom istakne da je svaki vid nasilja prema bilo kome neprihvatljiv, navela je Kisić u dijalogu koji je u Domu Narodne skupštine organizovao Zaštitnik građana, navodi se u saopštenju.

Kisić je rekla da je Srbija jedna od vodećih zemalja kada je u pitanju zakonodavna aktivnost i usvajanje akata u borbi protiv nasilja i da je, pored ostalog, usvojila Strategiju za prevenciju i suzbijanje nasilja nad decom i Opšti protokol za zaštitu dece od nasilja.

Time jasno pokazujemo koliko nam je značajno ovo pitanje, ali smo svesni da nijedna strategija, pravilnik i zakon sami po sebi ne mogu da nam čuvaju decu, na tome moramo i treba da radimo svi, istakla je Kisić.

Dodala je da značajan korak u zaštiti mladih predstavlja i platforma „Čuvam te“, koja je ustanovljena na inicijativu premijerke Ane Brnabić, a okuplja sedam ministarstava. Njena suština je da na jednom mestu bude sve – od informacija, onlajn obuka za roditelje, nastavnike i decu, do prijavljivanja različitih vrsta nasilja.

Kada je u pitanju edukacija, postoji velika zainteresovanost dece, roditelja i nastavnika za onlajn obuke, a deca su do sada bila najviše zainteresovana za edukaciju na temu šta uraditi ako prepoznaju da neko od njihovih drugova i drugarica trpe nasilje, rekla je Kisić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari