Kisić Tepavčević: Povratnici u Srbiju mogu da ostvare različita prava socijalne zaštite 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je da sistem socijalne zaštite ima važnu ulogu u zaštiti povratnika u Srbiju i da oni imaju mogućnost da ostvare različita prava socijalne zaštite.

„Faktori koji motivišu osobe da migriraju – nepovoljna obrazovna struktura povratnika, slabo poznavanje maternjeg jezika, nedostatak ličnih dokumenata, što je preduslov za prijavu na evidenciju nezaposlenih, kao i namera za što skoriji povratak u neku od država članica EU, su činjenice koje otežavaju ekonomsko osnaživanje povratnika“, rekla je ministarka na onlajn konferenciji „RE-Integrate – Ka održivom povratku i reintegraciji“, preneo je danas njen kabinet.

Ona je kazala da je, prema podacima iz Migracionog profila, tokom 2020. godine primljeno 1.570 zahteva za readmisiju, data je saglasnost za 1.191 zahtev, a povratak je ostvarilo 1.008 državljana Srbije.

Martin Maute Keter iz Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke rekao je da migracije mogu da doprinesu održivom razvoju i donesu korist ne samo migrantima, već i zemljama iz kojih odlaze i zemljama u koje dolaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari