Kladovo: U avgustu 44 požara na oko 3,5 hiljade hektara 1Požar u Petrovom selu Foto: Privatna arhiva

Bezmalo čitavog prošlog meseca pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice Kladovo gasili su požare na teritoriji kladovske opštine.

U avgustu su zabeležna 44 požara na otvorenom prostoru, a zbog požara je u delu opštine Kladovo bila proglašena vanredna situacija u delu opštine, preciznije na području grada i u zoni naselja Kladušnica i Manastirica, dok je i dalje na vanredna situacija u katastarskoj opštini Velika Kamenica.

Na više lokacija i površini većoj od 3,5 hiljade hektara goreli su makija, bilnji ostaci, nisko rastinje, šume, kao i ekonomski i građevinski objekti. U pomoć vatrogascima iz Kladova pritekle su kolege iz čitave Srbije.

Tako je na primer u gašenju trodnevnog požara u ataru Petrovog sela učestvovalo 35 vatrogasaca sa 13 vozila iz Smedereva, Kragujevca, Pančeva, Beograda, Jagodine, Novog Sada, Bora, Majdanpeka, Donjeg Milanovca i Kladova. Tada su na oko 150 hektara površine goreli delovi šuma, nisko ratinje, makija i trava. Zajedno sa kladovskim i vatrogascima iz Srbije, u gašenju požara učestvovali su članovi Interventne vatrogasne jedinice sa HE „Đerdap 1“, pripadnici Dobrovoljnih vatrogasnih društava „Grabovica“ i „Kladovo“, kao i mehanizacija javnih preduzeća „Komunalac“ i „Jedinstvo“.

Pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice Kladovo su od početka godine, zbog požara, intrvenisali su 137 puta. Kako su najčešći uzroci požara paljenje korova i biljnih ostataka nakon žetvenih radova, nadležni apeluju na građane da to ne rade jer se se takvi požari lako šire, a teško se gase i njima se može se načiniti velika materijalna šteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari