Kladovo: Voda sa arterske česme u centru grada ispravna za piće 1Kladovo Foto: J.B.K.

Uzorkovanje vode sa deset javnih česmi i izvora u opštini Kladovo potvrdilo je ispravnost vode za piće i pripremu hrane na najvećem broju javnih česmi i izvora. Zavod za javno zdravlje “Timok” iz Zaječara ne preporučuje za upotrebu vodu sa kaptažnog izvora u Vajugi i seoske česme „La fntna“ u Maloj Vrbici.

Voda sa artetske česme u centru Kladova fizičko-hemijski i mikrobiološki je ispravna i može se koristiti za piće i pripemu hrane, potvrdilo je uzorkovanje i analiza vode zaječarskog Zavoda za javno zdravlje “Timok”.

Česma u centru Kladova jedna je od deset javnih česmi i izvora u opštini Kladovo na kojima je proveravana ispravnost vode za ljudsku upotrebu.

Ispravna za piće i pripremu hrane je i voda sa arterskih česmi na plaži i kod baraka, kao i sa kaptažnih izvora „Pemci“, „Marićević“ i „Vojinović“ u Kladovu, sa izvora „Lolić“ u Kostolu i sa seoske česme ispod „Čuke“ u naselju Podvrška.

Analiza je pokazala da je voda sa kaptažnog izvora u centru Vajuge fizičko – hemijski ispravna, ali ne i mikrobiološki jer se ne preporučuje se za piće i pripremanje hrane zbog prisustva bakterija pseudomonas aeruginosa.

Takođe se za piće i pripremanje hrane ne preporučuje ni voda sa sa seoske česme „La fntna“ u Maloj Vrbici zbog povećane koncentracije nitrata.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari