Rešavanje problema vodosnabdevanja visoko se kotira na lestvici programa u opštini Tutin. Ove godine za te namene iz opštinske kase biće izdvojeno 32.220.000 dinara. Tim sredstvima će se finansirati završetak filterskog postrojenja, izgradnja vodovodne mreže za dva gradska naselja, izgradnja vodovoda na sesokom području i održavanje vodovodne infrastrukture.


Tutinska opština ima značajne vodne resurse, pre svega u izvorišnom delu sliva reke Ibar. Posebna pogodnost je što postoji mogućnost za realizaciju akumulacije „Ribariće“. Za trajnije rešavanje problema vodosnabdevanja ključna je izgradnja dve akumulacije „Ribariće“ i „Tutin“.

Akumulacija „Ribariće“ planirana je na reci Ibar i biće potencijalno izvorište za snabdevanje vodom naselja. I tom objektu je u Prostornom planu opštine dat prioritet. Akumulacija „Tutin“ je manjeg kapaciteta i gradiće se na reci Vidrenjak i biće izvorište za centar opštine.

Snabdevanje vodom gradskog područja i urbanih naselja na području opštine, planirano je da se zasniva na korišćenju izvorišta Konjičko vrelo, Lipovačko vrelo, Bijele vode i Krkovac, uz njihovu sanitarnu zaštitu, revitalizaciju i zaštitu od nekontrolisane izgradnje objekata u njihovoj blizini. Ova četiri izvorišta obezbediće nesmetano vodosnabdevanje u narednih dvadeset godina. Ovome će prethoditi: uspostavljanje zone zaštite za sva lokalna izvorišta, revitalizacija vodovodne mreže koja bi trebalo da smanji gubitke vode u mreži za 15 odsto, zamena azbestno-cementnih cevi, revitalizacija magistralnog dovoda Konjičko vrelo- rezervoar „Dubovo“, obnova distributivne mreže, uvođenje druge visinske zone, izgradnja manjih rezervoara i hidroforskih stanica, racionalizacija potrošnje vode, merno-informaciono opremanje, obavezno merenje potrošnje vode na svim priključcima i naplaćivanje vode prema ostvarenoj potrošnji. Najznačajniji posao biće povećanje kapaciteta rezervoara: povećanje zapremina rezervoara „Dubovo“ na severnom delu zone urbanog centra na 2.500 kubnih metara i izgradnja rezervoara u zonama Velje Polje i Župa od po 1.500 kubika.

U rešavanju problema vodosnabdevanja posebna pažnja biće posvećena seoskom području. U ruralnom delu opštine postoji veliki broj izvora, ali su njihovi kapaciteti mali ili ih koriste domaćinstva pojedinačno ili su izgrađeni manji grupni vodovodi.

Ovaj prilog sufinansira opština Tutin

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari