Set zakona ključnih za reformu srpskog pravosuđa biće razmatran u skupštinskoj proceduri u narednih mesec dana, kako bi primena tih propisa o novoj organizaciji i nadležnosti pravosudnih organa počela u drugoj polovini naredne godine – najavila je ministarka pravde Snežana Malovićna stručnom savetovanju „Sudijski dani 2008“, koje je Vrhovni sud organizovao u Vrnjačkoj banji.

Prema njenim rečima, novi zakoni će stvoriti uslove za rad nove racionalne sudske mreže, a posebno uspostavljanje Vrhovnog kasacionog i Apelacionog suda, Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, kao garante nezavisnosti sudstva i tužilaštva. Takođe, postaće moguće stvaranje nezavisnog sudskog budžeta koji će s Ministarstva pravde preći u nadležnost Visokog saveta pravosuđa, ali i preciziranje kriterijuma za izbor i razrešenje, napredovanje i disciplinsku odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija.

Nova mreža racionalizacije sudova i uspostavljanje novih sudova pomoći će da se prevaziđe preopterećenost sudova i poboljša njihova efikasnost, ocenila je predsednica Vrhovnog suda Vida PetrovićŠkero.

S druge strane, upozorila je da su sudije „i ove godine suočene s neizvesnošću zbog još uvek neusvojenih zakonskih rešenja koji se odnose na opšti izbor ili reizbor, a takvo stanje unosi nepotreban nemir i neizvesnost u načinu funkcionisanja sudske grane vlasti“.

Dekan beogradskog Pravnog fakulteta Mirko Vasiljevićpozvao je vlasti koje budu odlučivale o kadrovskim rešenjima u pravosuđu da im osnovni kriterijumi ne budu partijski i birokratski većprofesionalni.

„Sudijski dani 2008“ trajaće još danas i sutra.

Sledi novi krivični zakonik

Ministarstvo pravde priprema izmene i dopune Krivičnog zakonika, što će se odvijati u u dve faze. U prvom, krajem ove godine, predložiće se izmene i dopune postojećeg Zakonika kako bi se usaglasio sa Ustavom, a sledeće godine sledi donošenje novog zakonika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari