Na jučerašnjoj komemoraciji na tuzlanskoj kapiji, Inicijativa mladih za ljudska prava i pokret Moja inicijativa uručili su knjigu žalosti sa potpisima građana i građanki Srbije porodicama žrtava i gradonačelniku Tuzle.


Aktivisti Inicijative sproveli su niz uličnih akcija u Srbiji povodom 20. godišnjice masakra na tuzlanskoj Kapiji. Tom prilikom pozvali su građane Srbije da se upišu u knjigu žalosti i iskažu solidarnost sa žrtvama ovog zločina i njihovim porodicama. Akcija je trajala pet dana, i to u Beogradu, Nišu, Novom Pazaru i Novom Sadu, a u knjigu žalosti su se upisale i omladinske organizacije, političke partije, kao i predstavnici institucija.

Inicijativa podseća da je 25. maja 1995. Vojska Republike Srpske ispalila sa položaja Ozren granatu na tuzlansku Kapiju. U ovom zločinu ubijena je 71 mlada osoba. Prosek godina stradalih bio je 23, a najmlađa žrtva imala je samo dve godine. Za ovaj zločin osuđen je Novak Đukić, koji se trenutno nalazi u Srbiji i izbegava izdržavanje zatvorske kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari