darija kisićFoto: FoNet/ Milica Vučković

Ministarka za brigu o porodici Darija Kisić Tepavčević, izgleda, ne zna koliko traje porodiljsko, odnosno odsustvo radi nege deteta u Srbiji za, konkretno, drugo dete. Ili zna, ali joj bolje zvuči da – traje malo duže.

– Mi smo u ministarstvu za brigu o porodici i demografiji već počeli sa izmenama Zakona o finansijskoj podršci za porodice sa decom, koji će omogućiti primenu ovog zakona. Izvesno je da nakon čitave procedure u Skupštini to bude u prvoj polovini naredne godine. Odnosi se na produžetak porodiljskog odsustva, odnosno odsustva radi nege deteta, nakon rođenja prvog deteta produženje sa 12 na 15 meseci, a kada je u pitanju drugo dete sa 15 na 18 meseci – rekla je doslovno na RTS ministarka Kisić Tepavčević, iz čije izjave, koju su svi mediji ovako preneli, se može zaključiti da je porodiljsko u Srbiji za roditelje drugog deteta već za tri meseca duže od prvog.

Osim što nije.

Iako je najava izmene zakona za svaku pohvalu, i porodicama sa malom decom će olakšati brigu o njima, kao i kod mnogih pompeznih najava iz Vlade Srbije i ovoj fali preciznost, a mogla bi da otvori i pitanje – šta se iza nje krije?

Mame (ili tate) u Srbiji u slučaju prvog i drugog deteta imaju pravo na porodiljsko, odnosno odsustvo radi nege deteta od 12 meseci. Majke bolovanje otvaraju otprilike mesec dana pre datuma porođaja, tako da, su, u praksi, u većini slučajeva oslobođene odlaska na posao prvih 11 meseci detetovog života. Tek u slučaju trećeg, to odsustvo se produžava na 24 meseca.

Dakle, da li se porodiljsko odsustvo produžava generalno za tri meseca, pa će roditeljima prvog i drugog deteta umesto 12 biti 15 meseci? Ili se u slučaju prvog deteta produžava za tri meseca, a drugog – za šest?

Zatim, šta se još nalazi u predlogu za izmenu zakona?

Kada je 2018. godine donet Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, po kome je, između ostalog, konačno u naknadu zarade počela da se obračunava zarada po svim ugovorima (honorarnim, privremenim i povremenim poslovima i sl.), umesto samo ona iz ugovora o radu, mame su platile „cenu“.

Naime, tada je promenjen način obračuna zarade, pa su kao naknadu, umesto proseka poslednje tri zarade, počele da primaju prosek poslednjih 12 (za trudničko) i poslednjih 18 (za porodiljsko).

To je, podsetimo, dovelo do toga da smo imali slučajeve majki koje su na porodiljskom ili trudničkom, zbog takvog načina obračunavanja primale po 1.000 dinara, a nepravda je delimično ispravljena tek 2021. godine, kada je Vlada usvojila izmene zakona po kome porodilje ne mogu primati naknadu manju od minimalca.

Dakle, da li i šta stoji iza najave da će se porodiljsko odsustvo produžiti, tek ostaje da se vidi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari