Ko će pobediti u otvorenom sukobu Vučićeve vlasti i crkve?

Monah predvodi otpor protiv predsednika

Ostavite komentar


  1. Poštovana Jasmina,
    volim vaše članke, razumni su, potkrepljeni potrebnim podacima i imaju početak i kraj.
    Međutim, u ovoj kolumni sva vaša predskazivanja su pogrešna. Pre svega neće se Vućić „otkloniti“ od Rusa nikad, jer bi time završio svoje gostovanje na ovim prostorima u ulozi u kojoj uživa. Sledstveno tome, neće nas nikad uvesti u Evropu, u NATO još manje, niti će se neka podela Kosova desiti, a još manje prisajedinjenje njegovih delova Srbiji.
    Što se tiče gospodina Janjića, njegov sadašnji otpor gazdi je svima nama simpatičan, ali tu se i završavaju sve naše dodirne tačke.
    Ne bi, crkveni gospodin, imao ništa protiv još jednog rata protiv nekrsta, makar u tom sukobu ginuli i njegovi. Njegovo agitovanje protiv ulaska Kosova u Unesko je potpuno nerazuman čin, rezanje grane na kojoj sedi i teško shvatljivo sa pozicija nekog koji sve vreme očekuje pomoć upravo od organizacija koje se bave očuvanjem kulturne ostavštine.

    1. Vasa argumentacija o UNESCOu je komicna. Jedini razlog za siptarski interes za clanstvo u toj organizaciji je politicki. Siptare kulturna bastina SPC i zastita njenih crkvenih spomenika ne zanima ni najmanje. Opet, isti imaju veliku politicku tezinu u davanju medjunarodnog legitimiteta siptarskoj kvazidrzavi. Zato Sava Janjic ne ‘odbija’ UNESCO, sa kojim ima vrlo lepu i dugorocnu saradnju, vec siptarski diplomatsko-politicki trik legitimizovanja njihovog Ahtisaristana …

  2. Bez obzira ko je na vlasti crkvu treba udaljiti sa države I strpati u zatvor sve popove koji se mešaju u politiku I žele da vrate Srbiju u vreme Nemanjića kada su dominirali tada.

    1. Prvo, Crkva je deo ovog društva i ima prava da se meša u sva pitanja krucijalna koja se tiču ove države i ovoga naroda.. Drugo, pitanje Kosova i Metohije nije „političko pitanje“, niti se oko toga sme voditi „politika“. Srbija u doba Nemanjića ke bila velika, snažna i napredna država, prema tome Vaša opaska više govori o Vama nego o Crkvi. Zar je bitno ko će dominirati u jednoj uspešnoj i stabilnoj državi?! Vama je, neka lična mržnja i animozitet prema „popovima“ važnija od sudbije Kosova i Metohije i naroda koji dole živi?!

  3. Fenomenalan tekst, mozda najbolji koji sam procitao u poslednje vreme. Naravno nije za svakog, mora da se ima IQ veci od broja cipela da bi se razumeo. Sve potpisujem.
    Vucicu je potreban sporazum sa Tacijem po bilo koju cenu makar se razgranicili za 1 metar. On je dobio zadatak od zapadnih mentora da zaokruzi nezavisnost Kosova ili leti sa vlasti. On mora da ima rezulatat. Setite se, u aprilu je pricao kako cepa sve predloge koji pominu podelu Kosova jer su to neozbljni predloz. Sada naprasno prica da je on zapravo uvek bio za to. Zasto? Pa zato sto od ZSO nema nista, to je sve vreme bila sarena laza i sada je daj sta das samo da imam nesto. On ce priznanje Kosov i stvaranje Velike Albanije zakumflirati „razgranicenjem“ i sve to putem Pinka proglasati pobedom kao Sloba 1999. Sustinski briga njega i za Srbiju, i za KIM i Srbe tamo. Njegova najveca briga je da sto duze da ostane na vlasti jer zna ako padne da ce zavrsiti u zatvoru. On se prakticno bori za svoj zivot, ne samo u politickom smislu i zato je spreman na sve kao i svaki ocajnik.

    1. @miki, ovo ste odlicno istakli: „On se prakticno bori za svoj zivot, ne samo u politickom smislu i zato je spreman na sve kao i svaki ocajnik.“

      tekst autora odilcan …i surov

  4. Ovde se ne radi o podrsci monahu ili politicaru, opoziciji i bahatoj vlasti. Nesto je krupnije u pitanju. To nesto zove se Razum. Razum kaze da ne smemo ostaviti na milost i nemilost 120 000 nase brace, sestara i njihove dece da kosti predaka nisu za trgovati, Da nasoj deci ne smemo uskratiti pravo koje smo mi stekli zrtvom nasih predaka, da Gracanica jeste od kamena i da se ne moze na nebo vazneti. Ako Decani, Gracanica, Pecka patrijarsija, Prizren, Gazimestan predstavljaju samo poljane i gomile naslaganog kamenja onda mi nismo narod vec repa bez korena i drzava Srbija vise ne postoji. Tada ne postoji ni predsednik i on nema pravo da poklanja tudja polja i tudje kamenje.
    Ako Vucic prodaje stanove u Beogradu i zemlju u Cipuljicima, ocevinu i dedovinu – to je njegova stvar ali ako poklanja kosti predaka drugih ljudi onda on nema nikakvo pravo da to cini. Neka razgranicava Jajince s kim hoce ali Decani nisu njegova prcija i on nije dobio mandat za to. Monah Sava je nastojnik Manastira i on ima mandat da kaze da su Decani Srpski.

    1. Bas tako…bas tako. Toliko je mucna ova tema da reci ne pronalazim, vi ste sve rekli sto je trebalo.Hvala vam.

  5. Autor clanka previše postavlja pitanja i nagadja. Politika Vučića je potpuno jasna, i svodi se na cilj koji opravdava sredstva , a to je rešiti problem Kosova uz što manje štete za Srbiju i njega lično uprkos nerazumevanju većinske Srbije o budućem evroatlanskom statusu koji je odavno zacrtan u svetskim centrima moći koji u stvari odlučuju.Uloga Rusije postoji u tim okvirima naracno SPC pa je odabran ili čak namešten monah Janjic da strele ne bi morale biti odapinjane na sma vrh crkve koji će na kraju stati iza politike Vučića.Sporazum sa Kosovovom je uslov svih uslova da Srbije izbegne ekonomski sunovrat koji bi usledio u slučaju neuspeha ovakve politike.Opozicija u Srbiji je svesna ove činjenice i mudro ćuti izuzev opcije Jeremića koja opet sveno pravi nekavu kvazi ravnotežu a ipak bi rado uskočila u voz vlasti makar sa Vučičem kao Predsednikom i nosiocem Nobelove nagrade za mir.Dečija igra poznata kao „ćorave bake“ je ekvivalent ovog načina transformacije Srbije koji je po meni neophodan obzirom na strukturu stanovništva koje je ostalo da živi ovde i koje jedva čeka da se dokopa sigurne kore hleba.

  6. Mislim da je zakljucak jasan. Tog coveka samo ulica moze da smeni sa vlasti. Takodje je jasno da njegovu politiku EU i Vasington imaju nameru da odrzavaju kao centralnoamericke diktature osamdesetih, na sveopstu propast Srbije. Ono sto im nije uspelo bombardovanjima, ratovima i sankcijama, uspece im sa Vucicem. Interesantno je i da clanak nigde ne pominje Referendum koji bi Vucica potpuno izbacio iz koloseka!

  7. Svako iole razuman vidi da ova vlast koja je proistekla iz komunistickog sinjela i DBa a to znaci radikala ne moze sacuvati teritorijalnu celovitost zemlje pa je treba menjati ali sa kime kad su svi isti ,znaci menjati sistem a to znaci uvesti mnarhiju ,bas kao Spanija kako je sacuvala teritoriju ali prvo treba uci u NATO ,samo to Srbi tesko razumeju ,pre ce prihvatiti gubitak Kosova nego uci u NATO i zameriti se Rusima ,steta a resenje je na dohvat ruke !

    1. Nisu svi isti. Savez za Srbiju je prava alternativa koja bi sacuvala Srbiju od potpune politicke i ekonomske propasti u koju je vuce Vucic i njegovi nazadnjaci i lazni socijalist.

  8. Nadam se da su tog lažova, budaletinu i izdajnika – picoustog diktatora, njegovi doušnici obavestili kako su ga, kada je voditelj pomenuo ime predsednika zvižducima i povicima Lažov – Izdajnik „pozdravili“ Srbi koji poštuju prave vredosti, njih više od 100.000 (sto hiljada) prisutnih na Viteškom skupu u manastiru Manasija sinoć, 25.avgusta !!!! Neka se usudi da dodje negde u narod, da oseti kako bi ga narod ispratio, a ne tamo gde ga organizovano čekaju sendvičari izdajice, saučesnici u zločinima i pljačkama poremećenog vodje !!!! Bilo je VELIČANSTVENO videli i čuti u Manasiji da se narod ne boji da caru kaže da je go, a ovaj i odavno zreo za psihijatrijsku ustanovu.
    Vas botove koji ćete lupati minuse ukoliko dozvole da mi se objavi komentar, zaista žalim koliko ste bedni, mora da vam je jako teško kada se pogledate u ugledalu !!!

  9. Vidim da mnogi smatraju SPC nazadnom. Samo da podsetim da oni pisu i citaju i kuckaju svoje komentare upravo zahvaljujuci SPC. I Dositej i Vuk a i svi mi posle njih pismeni smo upravo zahvaljujuci toj „nazadnoj“ crkvi koja je u 16-18 veku trazila i dobila pomoc od Lavri a zatim Kijevsko Mogiljanske akademije u vidu ucitelja, bukvara i gramatika koji su uneli pismenost u narod. Svestenik Emanuil Kozacinski je napisao prvu Srpsku dramu.Toliko o „nazadnoj“ crkvi. Crkva i njeni mitropoliti kroz istoriju zasluzili su vecnu zahvalnost Srpskog naroda ne vodeci ih u ratove (kao razni Milosevici i Vucici) vec u nauku i pismenost. Kozacinski je pre 300 godina napisao da Srbija treba da vodi rat za oslobodjenje ne sabljom vec pismenoscu. Tu pismenost je u crkvenim skolama ostavljao u Srbiji a Vucic pismenost proteruje i generacije mladih obrazovanih odlaze u egzodusu biblijskih razmera. To sto SPC zeli da sacuva kulturne spomenike nacionalne kulture u Srbiji nije nazadno. Nazadno (citaj napredno) je poklanjati dusu, istoriju i kulturu onima kojima to nikako ne pripada i koji su u pogromu pokazali svoj civilizacijski nivo jednako koliko i oni koji su palili dzamije po Beogradu.

  10. Da bi Vučić pobedio crkvu, prvo mora da se zamonaši…… I pored toga što je doveo svog patrijarha, posao im je jalov….
    Cela Vučićeva pobeda u politici je jedna velika kula od karata, kojioj treba samo malo da padne…… A posao protiv Vladika, to može biti.

  11. Zar bilo ko može da posumnja u ispravnost stavova Save Janjića?! Ako bih bilo kome morao da poverim svoje bezrezervno poverenje i svoj glas to bi, danas, jedino mogla da bude SPC. Da podsetim sve one koji su gadljivi na „popove“, Srpska Pravoslavna Crkva je uvek bila uz svoj narod i bila je u prvim redovima medju stradalnicima. Njeni „popovi“, monasi, monahilje i celokušpno sveštenstvo nisu bežali ostavljajući svoj narod da strada. Koliko je članova SPC stradalo na Kosovu i Metohiji, i tokom Drugog svetskog rata, verovatno nikada nećemo saznati zahvaljujući kurvinskom držanju zvanične Srbije i njenog vladajućeg moralnog otpada, koji je uvek smatrao da su najjeftiniji srpski životi. Još nešto? Ovde je vešto, ne mogu da verujem, da jeto učinjeno sa namerom, podmetnuto „kukavičje jaje“, konstatacijom da su se Nataša Kandić i Sonja Biserko svrstali uz Savu Janjića. Nisu se one svrstale zbog toga što podržavaju stav ovog čoveka, koji je protiv podele Kosova i Metohije, već zato, što smatraju da Kosovo i Metohija treba da pripadnu samo Albancima. Uz njega su i delimično zbog mržnje prema Aleksandru Vučiću, kao srpskom nacionalisti. One su dvojac koji će podržavati svaku oportunu priliku da Srbiji zabiju nož u ledja. Njihova „podrška“ Savi Janjiću je isto kao da su mu stavile uže oko vrata. Mislim da Aleksandar Vučić nije dorastao ovoj prilici jer ne shvata da se bilo kakvim dogovorom sa Albancima neće postići ama baš ništa. Neće oni odustati od svojih ciljeva, koje ne kriju i koje javno proklamuju. Njih može zaustaviti samo naša svest o njihovim namerama i čvrsta odbrana koja će se graditi kod gradjana Srbije. Niti će Srbi na KiM osetiti bilo kakav boljitak, niti će se Albanci zadovoljoiti dobijenim. Situacija će ostati potpuno ista, s time, što će Srbija a i mi sa njom biti u još većim g….ma, odakle ćemo se teško izvući jer smo sami prostali da seni iskopamo jamu i udjemo u nju. Albanci bi imali „zakonsko pravo“ da nastave i dalje sa etničkim čišćenjem i zauzimanjem teritorija. Otimačina se oduvek tretirala drugačije od dobrovoljnog ustupanja.

  12. Kakav Putin kakav Milo nema tu ni trunke slicnosto. Ja sam to vec napisao, Aca kopira sultana Sulejmana, pardon Erdoana a hodza Janic mu dodje kao hodza Gulen razlika je samo sto se Feto zabarikadirao u Americi a Janjic na Kosovu, oboica verski dodze (hodza na turskom znaci ucitelj, predavac).Sad samo treba jos ponekog drzavnog neprijatelja uhapsiti, neznam koga je planirao ali znam da ce toga biti jer nemoze biti da kralj Aca nema drzavnih ,,neprijatelja,, kao i sultan Erdoan. Interesatno da sultan i kralj dobro saradjuju i kupuju oruzje od cara Putina, sultan S-400 a kralj MIG-29.
    Neznam sta je savetova sultan kralju ali znam da su Vucicevi Kurdi, cuj mene pardon Vucicevi Albanci koje podrzava Amerika kao i Erdoanove Kurde ili Albance kako hocete otisli predaleko ka nezavisnosti. Za sve su ,,krivi,, Feto i Janjic…
    KASNO SULTAN NA KOSOVO DODJE, verovatno sto je prvo morao u Kurdistan, pardon u SAO Krajinu…..

  13. Greska je ne posmatrati Vucica u najvecoj meri, kao psiholoski i(i psihijatrijski) fenomen. Ovo je opet pokusaj racionalizavanja coveka sa dubokim psiholoskim (i duhovnim) problemima, a koji poticu iz njegove devijantne unutrasnje motivacije i licnosti. Najuzasnija varijanta politicara je ona koja leci svoje duboke licne komplekse i frustracije pokusajem da se prikaze kao ‘Boziji Spasilac’, sto je autorka eksplicitno odbacila kao postavku na pocetku svog clanka i posvetila se politickoj analizi necega sto u stvari dolazi duboko iz vuciceve licnosti, sto je pogresno. Vucic je jedna od onih drzavnickih pojava, koja se po zdravoj pameti i istorijskoj logici nikako nije smela pojaviti. Vucic nije ni Karadjordjevic ni Obrenovic. Ali on misli da je bolji od obojice zajedno. Kao pateticni mediokritet, fizicki ‘cudan’, ismevani ‘wannabe’ navijacki vodja i neciji poslusko celu svoju politicku karijeru, … doslo je njegovih pet minuta, iskljucivo iskoriscavanjem sasvim slucajnih istorijsko-politickih okolnosti, cistim oportunizmom lansiranim neutoljivom zeljom da ‘pokaze’ svima onima koji su ga godinama nipodastavali i ponizavali. Na pocetku, kraju i sredini njegove price, je samo on i nista sem njega. Tu Srbija i njen narod ne postoje, niti su ikada postojali. A Monah Sava Janic je samo jos jedan ‘balvan’ koji je upao u njegovo mojsijevsko oko …

    1. BRAVO ZA KOMENTAR !
      Vučić je, uveren sam, svestan koliko je bolestan, ali monstumi propadajući žele da i drugi ljudi pate i budu uništeni, pa zato i ovaj izrod vodi u propast Srbiju postavljajući za ministre i na premijersku poslušničku poziciju najveći šljam koji je mogao naći u zemlji. Boravak u manastiru Manasiji juče, gde se ovih dana održava divna manifestacija „Just out“, a gde se moglo čuti kako masa časnog sveta na pomen imena nečasnog predsednika skandira „Lažov“, „Lopov“, „Izdajnik“, mi uliva nadu da dolazi kraj pogubnoj vladavini ove mafijaške nazadne skupine bandita !

  14. Biološki / ljudski resursi / srpskog naroda su u poslednjih 100 godina desetkovani. Treba podvući crtu i pragmatično pristupiti rešavanju problema … Imamo li mi snage? Imamo li mi pravo? Imamo li mi dece dovoljno da mogu ginuti za nešto što ne možemo sačuvati-zadržati. Indikativno je i to da se „mnogi“ protive uvodjenju vojnog roka a u isto vreme bi „ratovali i ginuli“ za Kosovo. Dobro treba razmisliti koliko nas ima. Koliko smo star narod? Mladi parovi danas imaju 1-2 deteta, što je prosta reprodukcija ili manje od toga…. e sad i to što se samo repliciramo a ne rastemo brojem…treba poslati da gine. Da li je to rešenje?

  15. SPC je sačuvala srpski narod- svoje vernike i sve naše svetinje. Ukoliko i SPC pristane na razgraničenje ili razmenu teritorija i ovo malo vernika – ostaće bez vere i budućnosti a SPC pogotovo ! A nevernici i njihovi satrapi „vode“ Srbiju u propast , nikad goru a i zauvek !

  16. Ma koliko bio protivnik VUCIĆEVE unutrašnje politike, što sam u više navrata is kazivao svojim komentari i u listu DANAS, kao i na drugim mrežama, moram da budem iskren i da priznam da podržavam put koji je odabrao za rešenje pitanja KOSOVA. Svakako je bolji od PROGRAMA SZS opozicionog bloka, koji je rigidniji od Vucicevog i mislim da pogrešno procenjuje da će im to doneti glasove. Svako drugo rešenje kosovskog galijamatisa, osim mirnog „Sporazuma pravno obavezujućeg“, je uvođenje SRBIJE da ratom „rešava“ ovo pitanje što bi za SRBIJU prestavljalo katastrofu, jer bi verovatno, dovela sebe u situaciju da je zapadni svet osuđuje (pitanje je dali samo to), a verbalni podršku bi dobili od RUSIJE, što bi se verovatno na tome i završilo, sa ponekim vetrom u SB. AUTOR teksta spominje moguće rešenje koje je RUSIJA primenili i blic krugom vojnom akcijom prupojika KRIM RUSIJI, prenebregavajući bitnu razliku, a to je da je stanovnistvo KRIMA VISOKIM PROCENTOM RUSKO, dok je na Kosovu obrnut slučaj, tako da je ovo rešenje praktično nemoguće, bez saglasnosti Međunarodne zajednice, što bi i ako bi je bilo (u šta je teško poverovati), i da eventualni blic krug na Kosovu use, što je pod upitnikom, od ove teritorije bi stvorilo stalno nestabilno područje, koje bi bilo potrebno dodatno obezbedivati. Kada se sve ovo ima u vidu, mirno rešenje je jedini ispravan način, a njega za sada zastupa Vučić.

      1. A kako reaguje cetvorogodisnje dete kada mu 10 puta pokazes na dlanu novcic, pa onda brzo stegnes saku kada ono posegne da ga uzme? Pa, … ako ne pocne da place, onda ce se okrenuti i otici da se igra sa necim drugim, videvsi da od novcica nema nista, i da ga pravis budalom! To cetvorogodisnjak moze da shvati, ali ne i Vucic i njegova vlast?! Stoga „PRAVNO OBAVEZUJUĆI SPORAZUM SA ALBANCIMA“, nije nista drugo nego izmisljotina, mamac za idijote, ne postoji i ne znaci nista, jer nema ni sporazuma, ni prava (Kog to Prava? Onog Ustavnog u kome pise da je Kosovo deo Srbije?), jos manje sa poludivljim plemenom koje se nikada ni sa kim nije ‘sporazumelo’, … nego to sluzi kao Vucicev izgovor da se Siptarima pokloni legitimna priznata drzava od svoje osakacene teritorije, zavuzvrat ne dobivsi nista, … samo da bi strani sponzori nastavili da podrzavaju neciju privatnu porodicnu tiraniju na vlasti u Srbiji! ….Umesto da se kao gorepomenuti cetvorogodisnjak, okrenu i odu da se igraju negde drugde …

    1. Voleo bih da nam Vi, ovde, pojasnite šta Vam znači „PRAVNO OBAVEZUJUĆI SPORAZUM SA ALBANCIMA“?! Nikako da nam neko taj sporazum materijalizuje, da nam kaže šta on znači i, na koji ćemo način mi Srbi naterati Albance da se pridržavaju onoga što se potpiše a pretpostavljam da biste se Vi, najradije odlučili na „otpis“ Kosova i Metohije, kao „idealnog“ rešenja ?! Ko će naterati Albance da se pridržavaju tog „PRAVNO OBAVEZUJUĆEG SPORAZUMA“? Amerikanci, Britanci ili, možda, Nemačka?! Oni će dići ruke, kod prvih albanskih ispada isto kao što su gledali kako na ulicama linčuju Srbe, isto kao što su mirno gledali spaljivanje srpskih svetinja i kultrne baštine ili, kao što ništa nisu uradili da reše nijedno ubistvo od dolaska na KiM?! Zašto nse izmišljaju otrcane floskule, koje imaju za cilj da ovom narodu samo zamagle vidike?! Kome to odgovara u ovoj današnjoj Srbiji? Zar nismo čitav poslednji vek lagali sebe i izmišljali gluposti koje su nas dovele do iščeznuća. Nismo za rat ali, nema mira gospodine ako se Albanci ne boje tvoje sile i tvog bespogovornog odgovora. Ovo je samo još jedna „mutljavina“ onog „ZLOČINAČKOG UDRUŽENJA“, koje praznim obećanjima pokušava da nas kupi.

        1. Zastrašenim ljudima i „dobar dan“ poprima formu vojnog poziva ili, „poziva u rat“?! Govorim o tome da do rata nikada više ne dodje gospodine. Albanci se neće zadovoljiti onim što im ljudi poput Vas bacaju, nadajuči se da će se u medjuvremenu „albanska ala“ najesti i da će vas ostaviti na miru. Oni se hrane vašim strahom gospodine. Zbog toga smatraju da za njih ne važe zakoni, pravo ili bilo kakav „sporazum“. Koji su to sporazum Albanci ispoštovačli pa se nadamo da če ovaj „PRAVNO OBAVEZUJUĆI“ da poštuju? Nije mičudo što pokušavate druge da slažete ali, zašto sebe lažete? Nije potrebna „rafalna paljba“ već je dovoljno pokazati malo ljudskog dostojanstva i rešenosti da se ova država i narod brane. „Paljba“ je u vašoj glavi gospodine.

  17. Slicno Nemackoj cak dva puta, Srbija je ratovala i ginula bezveze protiv republika SFRJ, a posle i protiv celog sveta maltene, pa je sasvim normalno da gubi teritorije, jer tako to rade nerazumni nacionalisti i sovinisti. A crkva je nosilac zaludelog nacionalizma i ekskluzivno pravo polazu na model kako treba da izgleda i misli jedan Srbin. Akp je jos devedesetih bilo jos nejasno kako treba da izgleda idealan Srbin i kakav je njegov pogled na svet, domet, ukus i navike, sada je to potpuno dovrseno delovanjem RTS, Pink i Happy osovine, kao i vracanjem radikala na vlast, uz veronauku u skolama. Ovo je toliko dovedeno do savrsenstva da uskoro necete moci razlikovati gradjane kao recimo clanove Kraftverka, a Atenborou ce snimiti dokumentarac o tome gde sve idu na pojilo srpski primerci u vreme letnje sushe.

    1. Prvo, Srbi nikad nisu bili sovinisti. Drugo, ratovi nisu bili besmisleni vec egzistencijalni i nije ucestvovala Srbija sa izadnikom Milosevicem vec srpski narod. Branjena je srpska nejac od ustaskog pokolja koji se spremao a koji se ne bi razlikovao od onog iz 1941. Takodje, branio se srpski narod od balijskih fasista i pokolja slicnog onome koje je izvodila SS Handzr divizija. Trece, Srbija nije ratovala, cak je izdajnik Milosevic ometao srpske ratne napore za stvaranjem jedinstvene srpske drzave na Balkanu, onakve koja bi spojila etnografiju, istoriju, kulturu, jezik, kakva je i trebala nastati posle Prvog svetskog rata. Cetvrto, crkva je hiljadu godina bila uz svoj srpski narod, cuvala veru ali i pismenost, kulturu i srpski nacionalni identitet. Cak i nevernici moraju voleti Svetu Srpsku pravoslavnu crkvu zbog njene uloge vodje narodnog jedinstva u proslosti, ali izgleda i sadasnjosti. Mediji Pink, Happy i sl. nisu srpski, vec anti srpski a vlada nije radikalska vec nazadnjacka, ucenjena od Zapada. Komentar je dakle potpuno promasen ili rezultat mznje prema svemu sto je srpsko.

  18. Невероватно је колико другосрбијански срби из Србије не виде ништа осим материјалне користи од овог или оног… Тако је и питање нашег Косова материјално питање, шта ћемо добити ако дамо ово или дамо оно. СПЦ посматрају као злочиначку организацију која одржава националну свест на инфузији, а требало би је пустити да умре. У НАТО-у ти не треба самосвест, ћутиш и пецаш… Таква подршка психичким болеснику даје крила, оправдава његово богом-дано појављивање, његову умишљену месијанску улогу.

  19. Uvek uz SPC. Strasno je sto ovi bezmozgani lupaju minuse unistvajuci ovaj narod. Ja cu osnovati PARTIJU SRPSKIH PRELETACA pa kada Vucica otpreme na politicko smetliste,primiti sve ove botine bez mozga,da bi mi se klanjali, a politika ce biti Karlovac-Karlobag-Virovitica, i ako ce Vucic Srbiju da svede na Beograd-Jagodina-Smederevo .
    Polako samo i tvoja dogoreva.

  20. Dosao je trenutak kada treba pokazati da ili jesi ili nisi patriota. To ne treba ovoga puta ciniti puskom vec glavom. Nema te sile koja narod Srbije moze da natera da stavi potpis na priznanje Kosova. Neki to traze ali oni to potpisati ne mogu. Oni su davno ucinili sve sto su mogli. Zato su nasli Judu kao sto su fariseji nekada nasli Judu da za 30 srebrnjaka pocini greh pred Bogom i ljudima. Nas Juda zeli da daruje celiv narodu KIM pocetkom septembra. On ce to i uraditi raspevsi KIM na Golgote visu primivsi svojih 30 srebrnjaka uprkos protivljenju SPC, SANU, univerziteta i gradjana ne razmisljajuci o posledicama. Pilat (EU) ce oprati ruke.
    Kada bi poznavao nauku bar na elementarnom nivou znao bi i treci Njutnov zakon koji kaze da svaka akcija izaziva reakciju. Plasim se da ce reakcija na Vuciceve akcije biti nesrazmerna jer ce biti izazvana ne fizickom vec hemijskom reakcijom.
    Kada oprugu (narod) sabijas ona ce ili da se polomi ili da ti odskoci u lice. Kada medjutim sabijas gas bogat energijom (akumuliranu hiljadu godina u dusama gradjana) onda dobijes eksploziju koja te oduva.
    Vucica nisu naucili u skoli da hemija i fizika predstavljaju opasne nauke i da se ne igra njima. Nije bio bas neki djak ocigledno.
    Osim fizike i hemije koju nije naucio propustio je (bezeci na utakmice sa casova) i knjizevnost. Da je procitao Nase dane DISa, Gracanice D. Maksimovic, Otadzbinu, Padajte braco, Jevropi Jaksica, Santica, Zmaja mozda bi i bio zadojen Srpskim mlekom a ne sojinim.

  21. Cekajte, polako. Ako cemo iskreno, vlast i crkva mogu biti u sukobu samo ako se vlast mesa u rad srkve ili ako se crkva mesa u politiku. Dakle, samo ako jedna strana prekoraci svoja ovlascenja. A, to je u ovom slucaju uradila crkva. Osudjujem taj postupak. Pa, da li se Zorana Mihajlovic mesa u tumacenje Jevandjelja po Luki? Crkva je ovim postupkom dosta izgubila na ugledu.

    1. Ako stvarno mislis to sto pises i tako vidis Svet oko sebe, u kontekstu odnosa Crkve i Drzave, … nikako ti ne bih preporucio da se nastanis u Sjedinjenim Ameriskim Drzavama, jer ces doziveti najveci šok i traumu u zivotu! … Ali bi onda makar shvatio kako izgleda drzava – ‘hriscanska Saudijska Arabija’, koja je prvo, Ustavom, eksplicitno odvojila drzavu od Crkve, a onda sledecih 200 i kusur godina pustila najostrascenije protestanske Propovednike, Jevandjeliste – Misionare, da aminuju svakog politicara i Predsednika koji hoce da se pojavi na glasackom listicu!

  22. Popovi su pricestili Srpske borce pred Kosovsku bitku i poznat je rezultat. To je popovima bio Diplomski rad pred Bogom. Umesto da uzmu u ruke Sveto pismo i da poslusaju Hrista i pocnu sa mirenjem Srba sa svim narodima oni su ostali na istim pozicijama da poraze pokusaju da prikazu kao pobede. Te lazi su postali MITOVI. Ovde je Vucko dobro procenio.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.