Adriana Vilagosfoto EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Nepunih pet godina pre nego što je postala vicešampionka Evrope u svojhih 18 godina, devojčica iz malog Iđoša, ne samo da nije bacala koplje, već je ta školska takmičenja bacala samo vorteks, a i ona i majka su preko interneta videle šta je to i kako izgleda.

Adriana Vilagoš je u Mihnenu na atletskom seniorskom Prvenstvu Evrope nepunih pet godina posle bacila koplje 62,01 metar, i to u šestoj poslednjoj seriji, prebacila aktuelnu svetsku rekorderku Barboru Špotakovu (41) koja ima dva put plus više godina od nje, i postala najmlađa osvajačica medalja u toj disciplini u istoriji EP.

U Parizu na Olimpijadi 2024. za koju kaže da joj je trenutno veliki i glavni cilj, Adrijana će imati 20 godina. Sa 18 godina uspela je da prebaci daljinu od 63 metra, u Tokiju je za zlato bilo potrebno 66 metara. Nema dileme da je taj cilj za nju dostižan.

Da je posluži zdravlje i vrlo, vrlo dostižan. Ali Pariz je još daleko, a kako je tek bio daleko onomad kad je devojčica iz najmanje vojvođanske opštine Mali Iđoš, koje ima svega četiri hiljade stanovnika, eto odlučila da joj budućnost bude bacanje koplja, a ne rukomet.

A bila je veliki talenat, majka Đerđi bivša rukometašica to je prepoznala, već u sedmom razredu primljena je u Mađarsku nacionalnu rukometnu akademiju. I onda je na školskim takmičenjima bacala vorteks, za neupućune  to je spravica dužine oko 35cm koja podseća na raketu, baca se jednom rukom i tehnika bacanja podseća na bacanje koplja.

Išlo je to Adrijani, majka koja joj je i danas trener na internetu se obučavala kako poboljšati tehniku. I onda je pala odluka da se opredeli za koplje, mama je kasnije pričala da su o tehnici takođe zajedno čitale na internetu i analizirale.

Skrenula je pažnju na sebe kada je postavila svetski rekord u konkurenciji takmičarki do 14 godina. Koplje od 400 grama tada je bacila 63 metra i 80 centimetara. Sve kao proizvod kućne radinosti.

Kao juniorka više od 15 puta popravljala je nacionalni rekord Srbije, i onda se se na pravom mestu i u pravo vreme pojavio Dragiša Đorđić, renomirani „kopljaški“ trener, koji je prepoznao čudo od talenta, i dan-danas je Adrianin mentor s kojim se viđa jednom mesečno.

I krenula je lavina, dve juniorske titule prvakinje sveta, Mediteranska i balkanska šampionka, najbolja mlada sportiskinja Srbije u 2021. godini, i druga mlada sportistkinja Evrope po izboru nacionalnih olimpijskih komiteta. Sve to u „selfmade“ modu, majka je završila i trenersku školu, da bi mogla da bude sa njom, a onda je pripomogla i država i sponzor.

Seniorski rekord Srbije joj trenutno „beži“ za oko 70 centimetara, ali ciljevi „čuda od deteta“ sežu mnogo dalje. S punim pravom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.