Ko je Marko Bosanac, vlasnik firme koja očitava brojila, a kojeg Vučić ne zna? 1foto: Printscreen/021.rs

Jedna od glavnih tema današnjeg obraćanja predsednika Republike Aleksandra Vučića, ispostavilo se, bilo je pisanje lista Nova da firma Marka Bosanca, „Montop“, očitava brojila, te da je Bosanac njegov saradnik.

Vučić je pokazao naslovnicu „Nove“ – „Brojila za struju očitava firma Vučićevog saradnika“ –  te rekao da Bosanca nit poznaje, nit zna za njegovu firmu.

Ipak, na naslovnoj strani koju je predsednik pokazao ne stoji ono što je pročitao, već piše da brojila očitava firma „Vučevićevog saradnik“, odnosno predsednika SNS-a Miloša Vučevića.

Da je njegov saradnik, rekao je Vučić, Nova argumentuje time da je bio kum na slavi nekog naprednjaka iz Novog Sada i da je predvodio napad na ekološke protestante 2021. godine.

Ocenio je da je i to o napadu na ekološke protestante verovatno laž, jer je tada napada bilo samo sa, kaže, strane protestanata.

„Izvinjavam se što ovako govorim o njemu, verujem da radi u skladu sa zakonom“, rekao je on, te je Bosancu poželeo sve najbolje.

Ko je Marko Bosanac Boske?

Marko Bosanac Boske vlasnik je nekoliko firmi „Montop HRS“, „Montop Pro“, „Montop Group“, „Montop Pro Technology“. Poznat je po tome što dobija unosne poslove iz javnih izvora, pisao je 021.

U javnost je pre svega dolazio zbog svojih političkih veza. Bosanac je po pisanju medija član Srpske napredne stranke, a predvodio je i skandiranje naprednjaka tokom predizbornog mitinga SNS-a u novosadskom Spensu u decembru 2023. godine.

Vučić je tada morao nekoliko puta da zastane zbog skandiranja „Aco, Srbine“.

„I sad da vam kažem nešto ljudi, vidim ja da sam vam dosadio, obišao sam celu Srbiju i u ovoj kampanji, bio u mnogo hala i sala, nigde, bez obzira što su nas ljudi toplo, lepo, divno dočekivali, nigde doček nije bio kao ovde u Novom Sadu, beskrajno vam hvala na tome“, zahvalio se Vučić na mitingu na Spensu.

Na tribinama, sa megafonom u ruci, nalazio se i Marko Bosanac Boske, pokazuju snimci 021.rs.

Ranije je viđen sa predstavnicima vlasti, početkom decembra, na započinjanju izgradnje osnovne škole u Novom Sadu vredne gotovo milijardu dinara.

Kako je 021.rs objavio početkom novembra, firma „Montop HRS“ je, zajedno sa još nekoliko preduzeća, dobila posao očitavanja brojila Elektrodistribucije u Srbiji, u vrednosti od 4,5 milijardi dinara.

Firme Marka Bosanca našle su se i među izvođačima poslova za javna preduzeća kao što su „Put“, „Čistoća“, „Informatika“, potom Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, „Voda Vojvodine“… U pitanju su milionski poslovi.

Marko Bosanac
Foto: Screenshot/YouTube/
Radio 021

„Predaja nije opcija“

I ranije je Bosanac imao izlete u aktivističke vode.

U septembru 2021. godine Bosanac je bio među nekoliko stotina mladih osoba koje su se okupila i potom prošle Limanom, noseći transparent „Predaja nije opcija“.

Prijava zbog napada na demonstrante

Protiv njega je u septembru 2021. podneta krivična prijava zbog navodnog napada na demonstrante tokom protesta protiv Rio Tinta u Novom Sadu. Tužilaštvo je odbacilo ovu prijavu, objavljeno je u septembru 2023. godine.
Iz opozicije su se mogli čuti navodi o bliskosti Bosanca i bivšeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, predsednika SNS-a.
Nedeljnik „NIN“ ranije je navodio da nalaz iz istrage protiv bivšeg načelnika novosadske policije Slobodana Malešića pokazuje da je Bosketova firma stipendirala Malešićevog sina.
Povodom raznih tvrdnji opozicije o Marko Bosancu, u novembru prošle godine oglasio se i njegov advokat navodeći da Bosanac nije „uživalac zaštite Srpske napredne stranke, gospodina Miloša Vučevića“.
Kao mladom privredniku, Privredna komora Srbije dodelila je Bosancu nagradu za Regionalnog poslovnog lidera za 2020. godinu.

Očitavanje brojila

Kako piše Nova.rs, očitavanje brojila u narednom periodu radiće firme okupljene oko Marka Bosanca.

Osim njegove firme „Agencija za za privremeno zapošljavanje Montop HRS doo Novi Sad“, za očitavanje brojila će biti zadužene i dve poznate firme za obezbeđenje iz Beograda, „Dobergard sekjuriti“ i „Sparta sekjuriti“.

One imaju dugu istoriju saradnje sa Gradom Beogradom, zbog koje su ostvarivale milionske zarade. Za posao očitavanja brojila, pomenute firme će od Elektrodistribucije dobiti 4,5 milijardi dinara (sa PDV), koliko iznosi vrednost okvirnog sporazuma zaključenog 20. oktobra ove godine.

Informacija o dodeli posla Bosancu od strane Elektrodistribucije Srbije objavio je predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić, gostujući u Utisku nedelju.

On je naglasio da iza firme „MONTOP“ iz Novog Sada zapravo stoji Zvonko Veselinović, kontroverzni biznismen sa Kosova i blizak saradnik Milana Radoičića. U dostupnoj dokumentaciji vidi se samo da je vlasnik Marko Bosanac, koji je inače veoma poznat široj javnosti. Veselinovića nigde nema.

„Montop“, firma u stoprocentnom vlasništvu Marka Bosanca osnovana je 2017. godine. Za svega šest godina firma je ostvarila veliku zaradu. Samo prethodne godine ostvarili su neto dobitak od gotovo 44 miliiona dinara, dok su u 2021. godini ostvarili dobitak od 40 miliona dinara, navodi Nova.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari