Ko je Milan Ćulibrk, koji je napustio mesto glavnog urednika NIN-a? 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Svojevremeno je Milan Ćulibrk, dugogodišnji glavni urednik NIN-a, izjavio da „sloboda košta“, što naročito oseća nedeljnik na čijem je čelu, ali da su spremni da se bore.

Borili su se koliko su mogli, ali su nakon promene vlasničke strukture početkom septembra prošle godine, otkad je na čelo došla Jelena Drakulić Petrović, jedno po jedno počeli da odlaze. Prvo je dugogodišnja novinarka i urednica NIN-a Vesna Mališić otišla u starosnu penziju, odbivši ponudu menadžmenta da nastavi saradnju sa ovim nedeljnikom.

Danas je NIN napustio i glavni i odgovorni urednik Milan Ćulibrk, kao i celokupna redakcija.

„Prva rečenica nove vlasnice bila je da o uređivačkoj politici nećemo pričati jer je to stvar glavnog i odgovornog urednika i kolegijuma, tako da je to osnovna poruka koja mislim da je važna da dopre do javnosti“, rekao je za Danas Milan Ćulibrk, neposredno nakon sastanaka sa novom direktorkom Drakulić i posle redakcijom, početkom semtembra.

Istaknuti novinar i ekonomista Milan Ćulibrk, koji je bio na poziciji glavnog i odgovornog urednika NIN-a 11 godina, u martu 2023. godine je otišao starosnu penziju, nastaviviši svoj angažman u NIN-u.

„Njegove odluka u ovoj godini je da se povuče sa uredničke funkcije koju će obavljati do 8. februara, zbog čega nam je neizmerno žao“, navedeno je u saopštenju.

Milan Ćulibrk je ekonomski stručnjak, novinar i urednik. Završio je beogradski Ekonomski fakultet, a u širokom spektru profesionalnih aktivnosti Milan Ćulibrk je bio šef beogradskog dopisništva Dnevnika iz Novog Sada, glavni i odgovorni urednik magazina Ekonomist i Bankar. U Ekonomist medija grupi (EMG) bio je glavni i odgovorni urednik svih izdanja, a pisao je za sve značajne listove: NIN, Duga, Vreme, Nedeljni Telegraf… a imao je i svoju autorsku emisiju na TV Novi Sad.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja: Privredne komore Srbije, Kluba privrednih novinara, Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razovoj, “Najevropljanin”, “Kapetan Miša Anastasijević”, “Reformator godine”, “Vitez poziva”, “Verica Barać” i druge.

Kako piše u saopštenju, Milan Ćulibrk koji je u 2023. otišao u starosnu penziju i potom nastavio angažman u NIN-u, odlučio je da se povuče sa uredničke funkcije koju će obavljati do 8. februara.

„U prelaznom periodu funkciju v.d. glavnog i odgovornog urednika štampanog izdanja NIN-a preuzeće Suzana Lakić, dugogodišnji nagrađivani ekonomski novinar i urednik, sada direktorka kompanije NIN d.o.o, a Nenad Jaćimović će i dalje obavljati funkciju glavnog i odgovornog urednika sajta“, poručuje se u saopštenju i dodaje:

„NIN će nastaviti da poštuje profesionalne i etičke standarde u javnom interesu i ukazuje na nepoželjne stvari u društvu, kao i da gradi svoj put kao nezavisan društveno-politički nedeljnik kakav je i bio decenijama unazad, a u toku je i priprema jubilarne sedamdesete dodele NIN-ove nagrade“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari