Ko je Jelena Drakulić Petrović, stara direktorka, a nova vlasnica NIN-a? 1Foto: Promo

Ime Jelena Drakulić Petrović odjeknulo je ovih dana medijskom scenom Srbije, kada je obelodanjeno da je ona postala nova vlasnica nedeljnika NIN. Kao dugogodišnja generalna direktorka kompanije Ringier Srbija, pod kojom posluje Blic, a ranije i drugi mediji okarakterisani kao provladini, nameće se pitanje da li ovaj potez predstavlja negovanje medijskog pluralizma ili lakši način kontrole.

Velika prašina ovih dana digla se na medijskoj sceni Srbije kada se pojavila informacija da kompanija Ringier Srbija više nije vlasnik nedeljnika NIN.

Naime, nova vlasnica ovog nedeljnog lista je Jelena Drakulić Petrović, koja sada poseduje 99 odsto udela u vlasništvu, dok ostatak pripada osnivačima i počasnim vlasnicima.

Iako se ova promena ne čini velikom, s obzirom da je Drakulić Petrović dugogodišnja generalna direktorka u toj kompaniji, otvara se pitanje zašto se Ringier odlučio na ovakav potez i hoće li sada potencijalno biti uplitanja u uređivačku politiku NIN-a.

Kompanija Ringier Srbija u svom vlasništvu ima veliki broj medija iz Srbije, a među njima je do pre nekoliko dana bio i nedeljnik NIN. U Srbiji ovu kompaniju predstavljaju, između ostalih, dnevne novine Blic i Blic online, Sportal.rs, Žena.rs, Pulsonline.rs, forum Ana.rs, Blic žena i oglasnici Nekretnine.rs i Mojauto.rs.

Jelena Drakulić Petrović rođena je 4. marta 1978. godine. Završila je Devetu gimnaziju, a potom i Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu. Ona je dodatno 2017. godine pohađala i Harvardovu poslovnu školu.

Kako se u njenoj biografiji navodi, u kompaniji Ringier Srbija počela je da radi 2004. godine na poziciji brend menadžera dnevnog lista Blic. Iz te kompanije su naveli da je ona kao direktorka marketinga i razvoja i direktorka dnevnih izdanja učestvovala u brzom i uspešnom rastu portfolija kompanije.

Nekoliko godina kasnije, tačnije 2008, postala je generalna direktorka u Ringieru Srbija, a na toj poziciji se nalazi i danas.

Kada je 2013. godine Ringier otvarao, kako su naveli, najmoderniju štampariju na Balkanu, počasni gost na otvaranju bio je tada prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je štampariju otvorio u društvu generalne direktorke kompanije Drakulić Petrović.

On je tada istakao da se ne slaže uvek s onim što pišu izdanja „Ringier Axel Springera“, ali da ne misli da je loše kad novine kritikuju vlast.

„Naši ljudi vole da kritikuju, naročito Vladu. Vi ste izabrali dobar put – ne da se dopadnete vlastima, nego narodu. Dobro je to za Vladu. Nešto ćemo naučiti i izmeniti, ali je bitno da nam ne pada na pamet da utičemo na uređivačku politiku. Nismo se do sada mešali a niko se ni ubuduće neće mešati u vaš rad. Ponosan sam što je kompanija Ringier Axel Springer investirala u štampariju ovako visoke klase baš u Srbiji i što to će se otvoriti mogućnost zapošljavanja još ljudi“, rekao je Vučić.

Ipak, to nije jedini događaj kom su oni zajedno prisustvovali.

Nakon poplava u Obrenovcu, godinu dana kasnije, isti par išao je zajedno da deli pomoć prikupljenu za građane koji su tada pretrpeli štetu.

Takođe, poznato je da je današnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio i rado viđen gost na rođendanima Blica.

Jelena Drakulić Petrović i pre ove promene bila je direktorka nedeljnika NIN, međutim, sada je pored toga i vlasnica. Glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk izjavio je da se nada da se nova vlasnica neće mešati u uređivačku politiku lista, a više detalja o pravcu u kom će ovaj nedeljnik sada ići znaće se nakon sastanka najavljenog za sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari