"Kolekcionar odlikovanja": Ko je Slobodan Homen, osumnjičen za saučesništvo u krađi 43.000 državnog ordenja 1Foto: Medija centar

Osam osoba je uhapšeno, dok se za dve traga, zbog sumnje da su opljačkali desno krilo Palate Srbija i iz kancelarije u njemu odneli vredno državno ordenje, a među njima je i bivši državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen, za kojim se traga.

Kako se navodi u biografiji koju je objavio Istinomer, Homen je kolekcionar odlikovanja Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije.

Završio je Pravno-birotehničku školu, a zatim i 1996. diplomirao na Pravnom fakultetu.

Na Harvardu je 2001. godine završio John F. Kennedy School of Government Executive Network Program. Iste godine položio je i pravosudni ispit.

Pažnju javnosti privukao je još krajem devedesetih kao jedan od lidera pokreta Otpor, snažnog pokreta protiv režima Slobodana Miloševića. Bio je zadužen za finansije.

Nakon 2000. kolektivnim ulaskom u Demokratsku stranku, Otpor se utopio u ovu stranku, a „otporaši“ su se razišli na različite strane.

Padom Koštuničine vlade i dolaskom vlade demokrata, socijalista i G17 plus na vlast, raspodelom „kolača“, Ministarstvo pravde je pripalo demokratama.

U Vladi Mirka Cvetkovića postavljen je na mesto državnog sekretara Ministarstva pravde.

Njegovo ime nalazilo se i u Državnoj komisiji za tajne grobnice ubijenih od septembra 1944.

U periodu od 1996. do 2007. godine bavio se i svojim pozivom, najpre kao advokatski pripravnik, zatim i kao advokat, ali ulaskom u politiku napustio je advokaturu.

Njegov deda Slobodan Subotić osnovao je 1934. godine advokatsku kancelariju u Beogradu koja i danas radi, a vodi je njegova sestra.

Deda mu je bio branilac na suđenju Draži Mihajloviću, zbog čega je sedam godina bio u zatvoru.

Na sednici Vlade Srbije 24. marta 2011. godine Homen je imenovan za koordinaciju odnosa sa javnošću.

Bio je narodni poslanik u sazivu 2012-2014. Novi mandat mu je potvrđen u junu 2014. godine ispred Socijaldemokratske stranke.

Homen važi za veoma veštog pregovarača, pa je tako sa uspehom učestvovao u sprečavanju Dragana Marića da aktivira eksplozivne naprave, kada je polovinom maja 2009. upao u Predsedništvo sa dve bombe.

Homen je tada govorio o tome kako su tekli pregovori, šta su predstavnici vlade obećali „bombašu”, o čemu je razmišljao dok je ispred njega bio čovek koji je u ruci držao bombu, kao i da je osnovni cilj bio da se zaštiti i Marićev i život policajaca koji su obavljali svoju dužnost.

Slobodan Homen je rođen 1972. godine u Beogradu. Majka mu je advokatica, a otac inženjer. Govori engleski i francuski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari