Ko je uhapšeni advokat Čedomir Kokanović: Radikalni opozicionar u advokaturi 1

Iako retko kada postupa u medijski vidljivijim slučajevima, malo je advokata u Beogradu koji ne znaju ko je Čedomir Kokanović.

Dugogodišnja borba protiv rukovodstva u advokatskoj komori učinila ga je poznatim u advokatskim krugovima, a sva je prilika da će današnje hapšenje u Novom Sadu da ga “proslavi” i mimo advokatskih krugova.

Kako je javnost obavestio Kokanovićev zastupnik, advokat Ivan Ninić, on je uhapšen po poternici koju je raspisao Osnovni sud u Novom Sadu, a po privatnoj krivičnoj tužbi koju je protiv njega zbog krivičnog dela uvrede podneo predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski.

Kako je istakao Ninić, Kokanović je lišen slobode dok je bio na putu ka prostorijama Advokatske komore Vojvodine gde je trebalo da zastupa jednog kolegu u disciplinskom postupku. Ninić je dodao da Kokanović nije primio nijedan poziv suda koji je prethodio raspisivanju poternice.

Kokanovićevo ime se pročulo u advokatskim krugovima nakon što je Vrhovni kasacioni sud formalno dopunio, a suštinski preokrenuo, ranije zauzeti stav po kojem su banke nelegalno naplaćivale troškove obrade kredita.

Nakon što su u sudove masovno počele da pristižu tužbe građana protiv banaka, najviši sud u zemlji je izmenio svoj stav. Mlaka reakcija rukovodstva advokatskih komora iznedrila je neformalni pokret koji se zalagao za radikalne korake kako bi se ukinuo navedeni stav.

Bunt advokata se vremenom iskristalisao u pokret “Ni korak nazad” koji je organizovao niz protestnih okupljanja advokata. Iako nigde nije bilo zapisano, usmeno se tvrdilo da je jedan od lidera pokreta upravo Kokanović.

U nameri da dodatno radikalizuju proteste, pokret je krajem 2021. organizovao prikupljanje peticije kako bi advokatura stupila u obustavu rada. Dok je trajalo prikupljanje potpisa, Kokanović je iznenada bio pozvan na razgovor u policiju, pod navodno drugih izgovorom.

I iako peticija nije urodila plodom, do obustave je ipak došlo. Naime, kada se povukao predsednik Advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor raspisani su izbori za rukovodstvo najveće regionalne komore.

Želeći da borbu prenese u institucije komore, Kokanović se kandidovao za poziciju predsednika AKB-a. I pored toga što nije uspeo da bude izabran, postalo je vidljivo da većina beogradskih advokata (barem onih koji se zanimaju za poslove komore) smatra da je potrebno skinuti rukavice u borbi za ukidanje stava VKS-a o bankarskim sporovima, ali i povlačenje tada aktuelnog Nacrta zakona o parničnom postupku.

Tako je krajem 2021. godine, većina na vanrednoj skupštini AKB-a izglasala obustavu rada na teritoriji glavnog grada. Obustava je, međutim, bila kraktog daha pošto ju je, donoseći privremenu meru, sud učinio pravno ništavom. Tužbu protiv odluke o obustavi podneo je beogradski advokat Slobodan Cvejić.

Šest meseci pre toga, nakon sednice na kojoj je Tintor podneo ostavku, mediji su izvestili da su se upravo Cvejić i Kokanović fizički obračunali.

Baš nekako u istom periodu, mediji su pisali da je Kokanović tokom jednog disciplinskog postupka koji se vodio protiv njega, isključio iz struje i odneo monitor Disciplinskog suda Advokatske komore Beograda.

Kako je tada saopštila komora, Kokanović se na navedenom postupku nepristojno ponašao, psovao je i odbijao da napusti prostorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.