Hirurg koji se prihvatio politike: Ko je Zlatan Elek, novi predsednik Srpske liste? 1Foto: Print screen Kosovo online

Goranu Rakiću možda nije istekao mandat predsednika Srpske liste, ali mu jeste nakon Banjske istekla upotrebna vrednost. Stoga će Srpska lista na naredne lokalne izbore u četiri opštine sa srpskom većinom ići sa novim rukovodstvom na čelu sa Zlatanom Elekom, direktorom Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica.

Elek je, kako dolikuje demokratskim strankama, jednoglasno izabran na sednici predsedništva Srpske liste. Promene u Srpskoj listi pokrenute su nakon ostavke Milana Radoičića na mesto potpresednika stranke, a pošto je obelodanjeno da je učestvovao u incidentu u selu Banjska.

Direktor KBC Kosovska Mitrovica se političke funkcije prihvatio u izazovnom trenutku. On mora da opravda izlazak na izbore iako nijedan od zahteva zbog kojih su Srbi napustili institucije nije ispunjen. To, pritom, mora da izvede balansirajući između straha građana od represije Prištine i besa na Beograd zbog onoga što doživljavaju kao puštanje niz vodu.

Elek je nakon izbora istakao da će “Srpska lista i u narednom periodu biti stožer oko koga će se okupljati srpski narod na Kosovu i Metohiji, kao i da će sve važne političke odluke uvek donositi u koordinaciji sa zvaničnim Beogradom, a u interesu čitavog srpskog naroda čuvajući preko potrebno jedinstvo”.

Nije da je Eleku ni do sada bilo lagano. Mesecima unazad se pojavljivao u medijima upozoravajući na humanitarnu katastrofu zbog toga što Priština ne dozvoljava transport lekova i medicinske opreme na sever Kosova.

„Ponestaje nam kiseonika, radimo hitne hirurške intervencije. Situacija je alarmantna, nije normalno da jedna ovakva ustanova s 550 postelja zavisi od potpisa nekog gradonačelnika za uvoz kiseonika. Svi relevantni međunarodni faktori su upoznati s ovom situacijom. Nadamo se da će se humanitarna katastrofa izbeći na svaki način. Ukoliko tako ne bude – saučesnici će biti UNMIK, OSCE, humanitarne organizacije, SZO i ostali“, rekao je Elek početkom oktobra.

Elek je rođen 1968. godine u Kosovskoj Mitrovici, a medicinu je diplomirao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Prištini 1993. godini. Specijalistički ispit iz Dečje hirurgije položio je 2004. na Medicinskom fakultetu u Nišu, dok je doktorsku disertaciju odbranio je 2010. na Univerzitetu u Prištini. Odlukom Vlade Srbije od 14. maja 2020. godine bio je imenovan za vršioca dužnosti direktora KBC Kosovska Mitrovica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari