Ko linčuje predsednika SANU?

Sve žešći napadi desničara na Vladimira Kostića

Ostavite komentar


  1. Da li će početi /“desničari“/ da pale i knjige ispred SANU ? Knjige su „najopasnije“ za nepismene i vrebaju ih iza svakog ćoška.

  2. Akademik Kostic jedan je od retko pametnih i obrazovanih Srba koji danas zive u ovoj Srbiji, a da su rodjeni ovde u Republici Srbiji.
    Cuo sam i video da je rekao to za Kosovo i Metohiju sto je rekao. Mada se ne slazem sa stavom da KiM vise nije nas, jer je ta nasa pokrajina, zemlja, reke, planine tamo TRENUTNO UZURPIRANA. Ipak voleo bi da mi akademik Kostic podrobnije objasni kako i zasto Kosovo i Metohija vise nisu nasi, pored onog vec vidjenog da je u pokrajini prisutna vojska drugih drzava, policija koja nije u standardu sa nasom, pravosudje koje odudara od naseg valuta euro i dolari koji se emituju u drugim drzavama.
    Ne znam zasto su se neki toliko ustremili na akademika Kostica, ali pada mi na pamet samo jedno-iz straha da ovaj uvazeni clan srpskog drustva ne postane novi predsednik Srbije.
    I odmah da se izjasnim pre svih izbora MENI BI BILA CAST DA AKADEMIK KOSTIC BUDE PREDSEDNIK SRBIJE. Konacno bi na celu drzave dosao neko ko mnogo zna, ne samomu svojoj medicinskoj struci, i mudar je. A, ne kao sada da se samoizabiraju celnici vlasti koji ne znaju na dve koze seno da podele.

    1. Ako je uzurpirano, ocigledno da nije nase zar ne? U cemu je problem reci sto jeste jeste, sto nije nije? To sto se nama ne svidja ratom izgubljena teritorija, to je nase osecanje. Ali, osecanja ne odredjuju realnost, vec obrnuto. Nije realnost ono sto mi osecamo, vec ono sto jeste. A to sto jeste utice ne to da se zbog toga osecamo lose. Ali, to je uobicajeno. Zato normalan svet ne bira ratne huskace da vode drzavo. Pogotovo to ne radi DVA PUTA.

      1. Kad sam rekao da je KIM uzurpirana srpska pokrajina to tacno znaci:
        Da su neki AGRESORI, LOPOVI I BELOSVETSKA FUKARA upali na nas privatni posed, ili posed u vlasnistvu Republike Srbije, i sada sa nase teritorije neivlasceno eksploatisu rude, elektricnu energiju, poljoprivredne proizvode. Grade na nasoj zemlji neovlasceno skupe stanbene i poslovne objekte, piju nasu vodu besplatno, koja se svuda u svetu naplacuje.
        Kad neko kaze nesto nije nase to bi moglo da znaci da smo mi na teritoriji Kosova i Metohije do 1999.godine bili nezakonito i neovlasceno.
        Ali, ne mi znamo da je to nasa pokrajina i nasa zemlja jod iz stare Srbije. Jer mi imamo TAPIJE, UGOVORE I RESENJA O VLASNISTVU NAD TOM TERITORIJOM. I jos vaznije ljude koji su proterani odatle, koje cemo kad tad vratiti u nas uzurpirani posed.

      2. „To sto se nama ne svidja ratom izgubljena teritorija…“

        Da li vi to smatrate da se ratom dobijaju i gube teritorije? Jer bi neko zlonameran mogao da vas proglasi ratnohuškačem…

        1. U mom komentaru ni na jednom mestu se ne pominje RAT. Ta neprijatna i ljigava rec izlazi samo iz vaseg komentara, figurativno receno iz vasih usta i glave. Dakle Vas problem, jer ja na etikete ne padam, pisem samo ono sto mislim-DAKLE POSTOJIM, a nisam DEKART, vec Dejan.
          Bilo bi vrlo uctivo od Vas da se potpisete. Kako bi polemika bila uverljivija.Lep pozdra-DOLE RAT, “GORE“ SVE GO ZLOCINAC DO ZLOCINCA, koji nam stalno namecu sta treba da mislimo . Znamo mi i sami to, ne trebaju nam vanredni ucitelji.

      3. „…osecanja ne odredjuju realnost, vec obrnuto.“

        Ovo vam se samo čini, jer za nas ljude i ostala živa biča, ne postoji nikakva druga „realnost“ osim one koju formiramo u svesti, putem osećaja i ostalih mentalnih operacija.

        „Nije realnost ono sto mi osecamo, vec ono sto jeste.“

        Apsolutna realnost jeste „ono što jeste“, ali to je nama nedokučivo jer mi ne možemo da znamo šta bi to moglo da bude. Mi smo zarobljeni u realnosti koja je zavisna od našeg tela, čula i uma.

        Da je ta „realna realnost“ nama dostupna, onda se ne bi vodili razgovori, pregovori, dogovori, nego bi neko prosto tresn’o „realnost“ na astal – i gotova priča.

        Znači, godpodine Realno, realno je da svako ima svoju realnost.

        1. Dakle kao u kusturicinim filmovima: fatamorgana, mesecarenje i zivot u ANDERGRAUNDU.
          Sta ce nam onda oci, kad je dovoljna samo guz…
          Ako je ponuda-budi SLEPAC umesto COVEK, jer dovoljno je samo da NAPIPAS vektore trenutnih sila, i sve ce biti OK, onda je odgovor- ne prihvata se. Naravno niko nikome ne moze da zabrani, da se udavi u svojoj niskosti.

          1. „Sta ce nam onda oci…“

            Preporučujem da se podsetite mudrih reči Starog Vujadina:

            “Ne ludujte, Turci Lijevnjani!
            Kad ne kazah za te hitre noge,
            Koje-no su konjma utjecale,
            I ne kazah za junačke ruke,
            Koje-no su koplja prelamale
            I na gole sablje udarale,

            **Ja ne kazah za lažljive oči,**

            Koje su me na zlo navodile,
            Gledajući s najviše planine,
            Gledajući dolje na drumove,
            Kud prolaze Turci i trgovci.”

            Odavno je poznato da je svedočenje očevidaca najslabiji dokaz, moglo bi se reći nije nikakav dokaz, toliko je nepouzdano i promenljivo.

            Treba stalno imati na umu da nas naš rođeni um uvek i uporno laže. Prvo nama samima i našem razumu ne treba da verujemo – dokle god istinski ne proverimo to što ceo život verujemo kao u jedinu istinu.

            Kad ste vi, gospodine, poslednji put sami svoje istine podvrgli inspekciji? Nikad – kao i 99.999% nas ostalih?

  3. Podrška za gospodina Kostića i ako se ne slažem sa njim u potpunosti. Hipokrizija je u nemalom delu našeg naroda nažalost često prisutna i ne samo kod nas. To je deo folklora na Balkanu.

  4. Nije lepo spinovanje u mediju gde se ono ne ocekuje. Boli. Profesionalni novinar (i istinski akademik) zna za autocenzuru. Ona je broj 1 morlanog govora. Ne može se sve govoriti ne zbog neslobode već zbog procene opšteg utucaja na osećanja slušalaca. Nemački, ruski, jevrejski, američki, albanski… javni radnici ne govore što bi hteli, odmeravaju reči i svi ih razumeju i poštuju zbog toga. Samo u Srbiji i Vašem listu se to smatra za neslobodu govora, a ne za bezosećajno i neuljudno ponašanje. Uzgred budi rečeno, da parafraziram američkog diplomatu, Srbi su pet vekova verovali da su Turci tu samo privremeno. .

  5. Treba biti otvoren do kraja, linču su ga izložili mediji koji su mu namestili sukob sa Grigirijem u intervjuima u kojima im suprotstavljaju mišljenje onog drugog. Senzacijama nikad kraja.

  6. Pitajte Djuricevog naslednika Petra Petkovića je li naše Kosovo. Ko mu je zabranio da udje tamo juče iako je visoki državni činovnik Srbije? I da li naše sudstvo i policija mogu tu odluku kosovskih vlasti da promene? Kostić je na to mislio kad je rekao da Kosovo de facto nije naše, a zna on odlično koliko je Kosovo istorijski naše.

  7. Postujem svaciji stav, ali me iritira defetizam gospodina Kostica.
    Nas zivotni vek je veoma kratak i ne treba da procenjujemo dogadjaje samo samo u svetlu prethodnih ili narednih 30 godina. Istorija to pokazuje i sigurno je da nasim pokolenjima trebamo da ostavimo sansu da se izbore za nesto za sta mi nismo bili dovoljno pamentni i hrabri.
    Ono sto posebno zameram g . Kosticu je da sa njegove funkcije ocekujem da ponudi resenje kako da se izborima za KiM, a ne kako da dignemo ruke od njega. Malodusnih i onih bez ideja imamo svuda, ali je tuzno kada to vidimo u vrhu SANU. Nije uopste bitno kakav je stav vlasti, bitno je da SANU vise ne predstavlja nikakvu zvezdu vodilju srpskog naroda, vec vise lici na skup dokonih penzionera dok igraju sah na Kalemegdanu ili nekadasnje organizacije rezevnih (i penzionisanih) vojnih staresina.
    Pozdrav iz Down Under.

  8. Pozivati na krsenje ustava nije „pravo na misljenje“ vec otvoreni akt izdaje i tu nema veze da li je u pitanju skretnicar ili nazovi akademik.

  9. Bivsi predsednik SANU pok.Nikola Hajdin takodje se pitao kada ce i ko ce reci nasem narodu da Kosovo vise nije nase,da je izgubljeno.

  10. U svoje vreme rezim je dobio podrsku od SPC u vidu ordena Sv Save i pohvale „bori se za Kosovo kao lav“.
    Obzirom da posle dejtonskog, kumanovskog, briselskog i vasingtonskog sporazuma predstoji novi sporazum, rezim bi rado prihvatio „podobno kolektivno misljenje SANU“.

  11. Zemlja je slobodna da svaki „strucnjak“ moze da prica sta hoce, a bogu hvala bilo „strucnjaka“ kroz srpsku istoriju koliko ti dusa hoce. Priznaj i daj, a posle sta?

  12. Da dodjem ja kod akademika da mi da 15 % svog stana, automobila i plate. Za one koji malo teze kapiraju.

  13. Svako ima pravo da iznese svoje mišljenje i ja uopšte nemam problem šta je izgovorio. Samo me interesuje kako npr ovakve izjave ne postoje od strane nekog iz Sarajeva da kaže da Srbi imaju pravo na Republiku Srpsku tu ne mislim na nezavisnost. Oni tamo izbegavaju da upotrebite reč Republika Srpska već koriste reč manji entitet i svi su složni da u tome da je treba svesti na nivo lovačkog društva tj da se ovlašćenja koje ima prenesu na državu. Kod njih su svi akademici, pozicija, opozicija, nvo i svi drugi su jedinstveni oko tog pitanja. Jel su oni onda tamo svi ultradesničari i islamski militanti da kog njih ne postoji razlika u mišljenju ili se neki boje da to izgovore.
    Ja na izjavu gledam kao veliki plus, iako se ne slažem sa njom jer pokazuje otvorenost i demokratičnost naše države i društva jer u Priština, Sarajevu i delom u Zagrebu vlada jednomlje i posvećenost njihovim interesima bez da ih interesuje neki drugi

  14. Susjedi Srbi, mislim da se morate malo vratiti u bližu povijest i neke stvari naučiti iz primjera Hrvatske. Hrvatska država je imala trećinu teritorija koja je 5 godina bila pod okupacijom od pobunjenika čija nijedna institucija nije bila međunarodno priznata. Da je to potrajalo do danas, vjerojatno bi uslijedila i priznanja. Vi imate situaciju gdje vam je na okupiranom teritoriju proglašena država koja je međunarodno priznata od većine bitnih država svijeta. Na kraju i od same Srbije. Ako niste u stanju poput Hrvatske, vojnom akcijom u roku 7 dana vratiti teritorij koji smatrate svojim, nemojte se zavaravati da će vam ga netko pokloniti.

  15. Чему одбрана и чему напади. Он је изнео свој став. Мој став је, рецимо, суштински другачији, али ми његов став не смета. Мени је битније да ли би ,,Данас“ организовао одбрану и супротног става од Костићевог? Не би, наравно. Е, ту је много већи проблем.

  16. sta ovaj crnogorac uopste radi na celu sanu? nek bude predsednik crnogorske akademije

    1. @valentin : Pedsednik SANU je rodom iz Bele Palanke. E, ali ako je B. Palanka u C. Gori , onda si pogodio tj. izučio zemljopis !

  17. Kažete u uvodu da je društvo polarizovano, i onda ide nabrajanje „tabloida, aktuelnog režima, crkve, ultradesničara i različitih militantnih organizacija i pojedinaca“.

    Pa me zanima, ko je (sve) na drugom polu te polarizacije?

    Pitam, jer su i za rat i za sex i za svaku drugu polarizaciju neophodna DVA POLA?

  18. A zašto decenijama propada naša država, ne samo Srbija već i pređašnja SFRJ? Zbog neznanja. Još je Platon zapisao: „Neznaje je uzrok svakog zla.” Nigde da pročitam i čujem da neko se javi i napiše koje znanje treba da primenimo za spas našeg naroda?! Naravno to znanje postoji i napisano je u knjigama. Tih kniga ima ih i Biblioteci Akademije.
    Pre tri godine pročitao sam kakve probleme ima ekonomista koji je nudio primenljivo znanje za da se uredi prevreda Srbije. Imenovao je Akadimike koji mu nisue dozvolili. Naravno iz Odeljenja društvenih nauka, tj.Odbora za ekonomoske nauke. Jer bez stvaranja materijalnih dobara može svaka budala da preuzme vlast na izborima pa da laže i krade do mile volje.
    Umesto SANU Predsednik država sluša SPC. Ili možda još u Srbiji ne znaju da religija nije nauka?! Ali je zato religija najmoćnije sredstvo za manipulaciju reliogiozno zatucanih. To je znao još u I veku n.e. mudri Seneka: „Obični ljidu misle da je religija istinita, mudri veruju da je neistinita, a vladari veruju da je korisna.“ Što je očititi dokaz na čemu opstaje Lažni Car u Srbiji. Dok u SANU ćute!
    Da su bili sposobni oni koji su se ponudili da vode državu posle 2000-te već bi Srbija bila na putu napretka, a ne kao sada na putu nestanka.
    Dobro, dr Đinđić je naivno verovao da može govorima da mentalno menja ljude. Moguće je samo silom ili dokazanim argumentima ili dugotrajnim radom, dobrom ponudom žive istine. No ne onakva kakva je bila: uništavnjem moćnih preduzeća ili dobra poklanjati svojim kumovima.

  19. Нико га не линчује. И не треба да га линчује. Тражи се само његоав смена што јеаанјбалже могуће за њњегово веелизсдајство државе, нароад и аз роваерње против Устава Србије..

    НИЈЕ ДОВОЉНА ОСТАВКА, КОСТИЋУ СЕ МОРА СУДИТИ ЗА ВЕЛЕИЗАДЈУ!
    Не постоји ни један једини документ који било у ком смислу одузима суверенитет Србији над Косовом и Метохијом по међународном и било каквом праву. То што неко жели да Србија нема суверенитет над КиМ-ом, то је ствар жеље. Тако је и председник Академије могао само изразити жељу да КиМ “није наш”. Стога је то у свим земљама света велеизадја за коју мора да се одговара. То је Костићево само роварење против Устаава Србије, против српске ддржавгфе и народа. Није довољно да Ксотић сам одступи с чела Академије. Он би у правној држави морао да судски одговара за издају и то му се не би могло опростити. Поготово што он мора да зна истину о томе чији је КиМ. Такав слуачј издајства своје отаџбине, свога народа, такво роварење против Устава нема примера у било којој земљи на свету. То што је он издајник са чела највише научне институције само му је оетежавајућа околност да му се суди.
    Дакле, оставка његова значила би само нешто ради чувања угледа САНУ и његових образа колега, али он мора да одговара за велеиздају какву нико у свету није починио с чела највише наулчне институције. Уосталом, цео свет зна чији је КиМ, зато белосветски политиканти и себичњаци стално притискају Србију да потпише предају КиМ-а, јер само пристанком Србије и Срба може се отуђити Косово и Метохија. Други начин не постоји. Ако већ цео свет зна чији је КиМ, онда Костићево “незнање” чији је КиМ или је деменција или велеиздаја. Ја тврдим да је велеизадја, а не деменција, па Костић није аз лечење, него за суђење за велеиздају.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.