Ko nastupa ove godine za novogodišnji doček na Đačkom trgu u Kragujevcu? 1Foto: Zoran Laki Lazarević

Od prošle godine, organizoavni doček Nove godine se od Pešačke zone „kod Krsta” izmestio na Đački trg kod Prve gimnazije.

Za novogodišnje koncerte, vatromet i dekorativni rasvetu zadužene su gradske ustanove i firme, tako da Skupština grada neće za tu priliku izdvajati ikakva sredstva iz budžeta.

Ovogodišnji koncert rok bendova na Đaćkom trgu je bukvalno celodnevni. Tačno u podne ispred Prve gimnazije nastupiće kultni gradski klubski bend „Vesele 80-e” koji već godinama u 12 sati 31. decembra svira u Kragujevcu.

Njih će u 13 sati na bini „smeniti” takođe kragujevačka grupa „Vesela mašina”, a 21 čas novogodišnje veče „otvoriće” bend „Tribe”.

Ko nastupa ove godine za novogodišnji doček na Đačkom trgu u Kragujevcu? 2
Foto: N. Raus

Nastavljajući sa čvrstim rok zvukom Kragujevčani će u Novi godinu ući sa muzikom „Divljih jagoda” i njihovim neumornim lidrom seadom Lipovačom. Koncert „divljih jagoda” najvljen je za 23 sata.

Prema rečima Nebojše Jakovljevića, direktora kragujevačkog Doma omladine koji je zadužen za organizaciju novogodišnjih koncerata u Kragujevcu, nastupi sva četiri benda koštaće 14.000 evra.

Ko nastupa ove godine za novogodišnji doček na Đačkom trgu u Kragujevcu? 3
Foto: Promo

I ove godine u Kragujevcu neće izostati novogodišnji vatromet. Tradicija vatrometa u Kragujevcu je veoma duga, duža od dva veka jer je prvi vatromet (tada još nije postojala naša reč za njega nego su se koristili nemački – fajerverk ili turski izraz – ćor fišeci) o čemu su sa ushićenjem izveštavale kolege iz ondašnjih „Novina srbskih”.

U Kragujevcu se tradicionalno sem obe Nove godine vatrometom obeležavaju i Sretenje (koje istovremeno i Dan nastarijeg Teatra – Knjaževsko-srpskog) kada je i ispaljen za vreme Miloša Obrenovića prvi vatromet na ovim prostorima u oslobođenoj Srbiji i dan grada – Đurđevdan.

Poslednjih godina za novogodišnje vatromete u Kragujevcu zadužena je Gradska turistička organizacija.

– Tradicionalni novogodišnji vatromet će i ove godine biti izveden sa krova zagrade Uprave grada, tačni u ponoć između 31. decembra i 1. januara. Procenjena vrednost nabavke je 625.000 dinara, bez PDV-a i moguće je da će koštati i manje, kaže za Danas Bojan Pavlović, direktor GTO Kragujevac.

Po njegovim rečima, nabavka za vatromet za doček po Gregorijanskom kalendaru je još u toku.

Ko nastupa ove godine za novogodišnji doček na Đačkom trgu u Kragujevcu? 4
Zoran Laki Lazarević

Zbog preporuka mere štednje struje Vlade Srbije Kragujevac nije iskićen novogodišnjom rasvetom. Lampionima i dekorativnim svetlima Javno-komunalno preduzeće „Šumadija” okitiće rasvetom, nabavljenom prošle godine, samo novootvoreno klizalište na trgu Svetog Đorđa koje počiinje sa radom 21. decembra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari