Koalicija Moramo i udruženje Bela čaplja predali primedbe na GUP Beograda zbog gradnje luke kod bare Reva 1Bara Reva Foto: Miroslav Dragojević

Predstavnici poslaničke i odborničke grupe „Moramo“ i udruženja „Bela čaplja“ predali su danas Skupštini Beograda primedbe na Generalni urbanistički plan (GUP) kojim se planira izgradnja luke u blizini zaštićenog područja bare Reva, na levoj obali Dunava.

Aktivistkinja udruženja „Bela čaplja“ Ana Džakić istakla je da bi luka za rasute terete kao što su šljunak i pesak u blizini bare Reva čija je izgradnja planirana GUP samo dodatno eksploatisala prirodne resurse.

Dodala je da bi i žitelji Višnjice umesto dosadašnjeg zelenog pojasa na levoj obali Dunava u slučaju izgradnje luke gledali u „šoderanu“.

Naglasila je da su vlažna staništa kao što je bara Reva „bubrezi planete“ koja učestvuju u prečišćavanju vode i vazduha, i da se umesto na restaruraciji Dunava radi sve obratno i upozorila da će se to obiti Beogradu o glavu.

Poslanik grupe „Moramo-Zajedno“ Đorđe Miketić istakao je da ta poslanička grupa nije protiv razvoja grada i dodao da već postoji luka u Pančevu i teretni saobraćaj koji će biti uspostavljen izgradnjom mosta kod Vinče.

Naveo je da nema nikakvog razloga da se kod bare Reva u zaštićenom području izgradi luka.

Odbornik grupe „Moramo“ u Skupštini Beograda Dejan Atanacković rekao je da je cilj te odborničke grupe da objedini napore aktivističkih grupa kako bi se njihov glas čuo u Skupštini Berograda.

Istakao je da je neophodno da se stvori sinergija između aktivista, građana i političkih subjekata i pozvao građane izađu u odbranu svog grada kada se pojave razlozi za to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari