Koalicija za slobodu medija: Identifikovati odgovorne za targetiranje urednice Podrinskih 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Koalicija za slobodu medija i platforma Tri slobode zatražili su danas od policije i tužilaštva da hitno identifikuju odgovorne za kako su naveli, targetiranje glavne i odgovorne urednice lista Podrinske iz Šapca, Isidore Kovačević.

U saopštenju su upozorili da je „potpuno jasno“ da je posle objavljivanja „poternice“ na kojoj su fotografija i ime Isidore Kovačević, život urednice Podrinjskih „ozbiljno ugrožen“.

„Prema rečima kolega iz lista Podrinske, razlog ovog ‘poziva na linč’ jeste činjenica da vlast u Šapcu i pored finansijskog pritiska koji sprovodi nad ovom redakcijom, kao i konstantnih pretnji njihovih botova preko društvenih mreža, nije uspela da ‘ugasi’ ovaj list“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je „brojnim člancima u kojima se otkrivaju činjenice o delovanju visokih funkcionera šabačke vlasti, ali i šteti koju strani ‘investitori’ planiraju da naprave u Pocerini, Jadru, Rađevini i drugim mestima u Srbiji“, glavna i odgovorna urednica Podrinskih „očito skrenula pažnju na sebe i postala smetnja“.

„Tražimo i da se otkrije ko je naručio štampanje ovakvih ‘poternica’, odnosno koja štamparija je te ‘poternice’ uradila“, naveli su iz Koalicije za slobodu medija i platforme Tri slobode.

Pored urednice Podrinskih, na spornom plakatu su i fotografije advokata Aleksandra Mijailovića i maloletnog V.A.

Saopštenje su potpisali Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), novinska agencija Beta, Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“, Slavko Ćuruvija Fondacija, A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Autonomni ženski centar.

Među potpisnicima su i Beogradski centar za ljudska prava, CRTA, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Partneri Srbija, Trag fondacija i Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari