Papa Benedikt Šesnaesti pohvalio je juče koegzistenciju različitih verskih zajednica u Libanu, nazvavši je „primerom“ za ceo Bliski istok. „Prijateljski odnosi u Libanu treba da pokažu celom Bliskom istoku i ostatku sveta da unutar jedne nacije mogu da postoje saradnja različitih crkava i, istovremeno, prijateljski odnosi i dijalog hrišćana i njihove braće iz drugih religija“, kazao je papa po dolasku na aerodrom u Bejrutu, gde će boraviti u trodnevnoj poseti.


„Ta ravnoteža, koja je svuda prisutna kao primer, izuzetno je delikatna“, dodao je. „Ona nekada može da pukne kada je napeta kao luk, ili da se nađe pod pritiscima koji su često stvar interesa, suprotni i u neskladu sa libanskom harmonijom i blagošću“. U razgovoru sa novinarima tokom leta za Liban, papa je kao pozitivno ocenio „arapsko proleće“.

„Arapsko proleće je pozitivna stvar, želja za više demokratije, slobode, saradnje i novim arapskim identitetom“, kazao je papa. „Ali, znamo da krik za slobodom, iako je toliko važan i pozitivan, rizikuje da zaboravi fundamentalni aspekt slobode, toleranciju prema drugome. Moramo sve da uradimo da koncept slobode ide u pravom smeru“, dodao je Benedikt XVI.

Prema papinoj oceni, „novo arapsko dostojanstvo znači i obnovu zajedničkog života, toleranciju većine prema manjini. Sloboda mora da odgovara većem dijalogu, a ne dominaciji jednih nad drugima“. U razgovoru sa novinarima, papa je, takođe, kritikovao fundamentalizam, ocenivši da on predstavlja „falsifikovanje religije“. Papu su u Bejrutu dočekali libanski zvaničnici, među kojima predsednik Mišel Sulejman, jedini šef države hrišćanin u arapskom svetu. U Libanu živi 35 odsto hrišćana i blizu 64 odsto muslimana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari