Koja izjava predsednika Aleksandra Vučića je izabrana za Laž godine? 1Foto: EPA-EFFE/VASSIL DONEV

U tradicionalnoj godišnjoj anketi koju organizuje Istinomer, čitateljke i čitaoci su za Laž godine izabrali izjavu predsednika Aleksandra Vučića da nije obećao objavljivanje snimka nesreće kod Doljevca.

Predsednikova tvrdnja da je ovogodišnje izbore obeležila najlepša i najčistija kampanja, te da njegova partija nije nikog blatila osvojila je drugo mesto, dok je treće mesto pripalo Aleksandru Vulinu koji je nakon aprilskih izbora tvrdio da Aleksandar Vučić nije učestvovao u predizbornoj kampanji.

Izjava data u odgovoru novinarki TV N1 na pitanje gde su dva minuta snimka sa naplatne rampe u Doljevcu koje je rekao da će objaviti ocenjena je kao “kratke noge” nakon što je Istinomer utvrdio da je predsednik Srbije je u avgustu 2019. novinarki Glasa Amerike rekao da je snimak nesreće užasan, te da će zamoliti nadležne državne organe da javnosti pokažu snimak. Tada je naglasio i da će da učini sve što je u njegovoj moći da se snimak objavi.

Tokom 2022. godine, tim Istinomera proverio je oko 50 izjava političara u kategorijama istinitosti, obećanja i doslednosti, i dodelio im mahom negativne ocene.

Izborne teme obeležile su prvu polovinu godine, a izbornu godinu potvrđuju i obećanja zvaničnika. Sva obećanja čiju je ispunjenost Istinomer ove godine ocenio odnosila su se na rokove za završetak infrastrukturnih projekata, izuzev jednog – obećanja predsednika Vučića da će građani na referendumu odlučivati o Rio Tintu.

Istinomer od 2016. godine organizuje izbor za Laž godine. Do sada je na svim izborima sem jednom pobedio Aleksandar Vučić. One godine kada nije on pobedio, pobedila je izjava „Vučić nikada nije slagao u svojoj političkoj karijeri“.

Na prvoj Istinomerovoj anketi za Laž godine, čitaoci su izabrali izjavu tadašnjeg premijera Vučića da niko nije nosio fantomke prilikom rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici u Beogradu. Valjda zato što je očigledna svakom ko ima televizor u kući, za Laž godine prethodne 2021. izabrana je izjava predsednika države da “ne gostuje često po televizijama”.

Izbor za “Laž decenije” koji je Istinomer organizovao 2019. godine, poništen je usled napada na sajt i hakovanja ankete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari