Koji su bili najkorišćeniji heštegovi tokom izborne kampanje u Srbiji? 1Foto: Pixabay/ Photo Mix/ PhotoMix-Company

Najkorišćeniji heštegovi na Tviteru u predizbornoj kampanji bili su #vucic, #srbija i #sns, rečeno je danas na predstavljanju rezultata analize koju je sprovela Share fondacija.

Predstavnica te fondacije Mila Bajić navela je da nijedan drugi kandidat nije bio po imenu heštag, a da su heštegovi #srbija i #sns funkcionisali simulatno.

Dodala je da je posebno zanimljivo što je postojao hešteg #najava koji se pojavljivao pred samo gostovanje Aleksandra Vučića na televizijama.

Objave koju su citirane bile su uglavnom usmerene prema opozicionim kandidatima i kandidatkinjama, a Bajić je ukazala da su u pitanju bili diskreditujući komentari koji su bili vrsta napada na te kandidate i da se u tome izdvojio nalog @sns_srbija koji je ekskluzivno retvitovan.

Najviše jedinstvenih pratilaca, odnosno pratilaca koji ne prate nijednog drugog kandidata ili kandidatkinju, ima Aleksandar Vučić, koji od 380.000 pratilaca ima 347.000 jedinstvenih pratilaca.

Boško Obradović ima 71.000 pratilaca, od čega je 30.000 jedinstvenih, a najveća razlika je kod Miše Vacića koji od 2.693 pratioca od čega samo 637 jedinstvenih.

Najviše oglasa na Fejsbuku, 450, imala je koalicija „Moramo“, a slede Toma Fila sa 283, Dosta je bilo – 185 i Goran Vesić – 167.

Za reklamiranje na Fejsbuku najviše novca je potrošila stranica Aleksandar Vučić, skoro 75.000 evra, stranica Srpske napredne stranke potrošila je 50.000 evra, a stranica Aleksandar Šapić – i dela govore potrošila oko 32.000 evra.

Najviše naslova tekstova na onlajn medijima u kojima su se pojavljivali predsednički kandidati i partije imali su Aleksandar Vučić – 2.144 i SNS – 555, Zdravko Ponoš pomenut je u 254 naslova, a koalicija „Moramo“ u 200 naslova, od ukupno 5.377 analiziranih naslova.

Bajić je navela da nijedan medij nije u svojim naslovima pomenuo sve predsedničke kandidate, a da je B92 od 162 analizirana naslova u 144 naslova pomenuo Aleksandra Vučića.

Ukupno gledano, najviše naslova sa pozitivnim tonom imao je Aleksandar Vučić – 551, od čega je 255 u Kuriru i 215 u Večernjim novostima, dok N1 i Nova nisu imali nijedan pozitivan naslov o Vučiću.

Među kandidatkinjama Branka Stamenković i Milica Đurđević Stamenkovski bile su najmanje zastupljene u medijima tokom kampanje, sa 45, odnosno 41 naslovom, uglavnom neutralnim.

Marinika Tepić imala je najviše negativnih naslova, ukupno devet, koji su se pojavljivali na nekoliko medija, dok su svi naslovi u kojima je pominjana kandidatkinja Biljana Stojković, ukupno 121, bili neutralni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari