Koliko je bilo napada na nastavnike od početka ove školske godine: Šta kažu podaci Ministarstva prosvete? 1Foto: N. K.

Od početka školske godine do sada Ministarstvo je obavešteno o dve situacije u kojima su učenici izvršili nasilje ili se neprimereno ophodili prema nastavnicima, kažu za Danas u Ministarstvu prosvete.

Iz tog ministarstva nisu konkretno odgovorili na naše pitanje koliko su, prema saznanjima kojima raspolažu, učestali incidenti u obrazovnim ustanovama u kojima su nastavnici žrtve nasilnih učenika, nevezano o kom nivou nasilja je reč.

Statistika svedoči da slučajevi napada na profesore nisu tako česti kao slučajevi vršnjačkog nasilja u školama.

Mediji su pisali da je za dva meseca od početka ove školske godine Ministarstvo zabeležilo 75 prijavljenih slučajeva nasilja, najvišeg, trećeg stepena. U toku cele prošle godine zabeleženo ih je 710.

Obrazovne ustanove su dužne da Ministarstvu prijave takozvani treći oblik nasilja koje u najvećem broju slučajeva podrazumeva fizičko nasilje, kao i kombinovano: verbalno, psihološko i fizičko.

Prema ranijim izjavama nadležnih, u 90 odsto prijavljenih slučajeva reč o vršnjačkom nasilju.

Znatno je manji broj prijava nasilja koje zaposleni izvrše nad detetom, odnosno učenikom i prijava koje dete, odnosno učenik izvrši nad zaposlenima u ustanovama obrazovanja i vaspitanja.

– U situacijama kada je učenik počinilac nasilja prema zaposlenom, direktor je dužan da odmah obavesti roditelja i centar za socijalni rad, da pokrene vaspitno-disciplinski postupak i da izrekne vaspitno-disciplinsku meru, u skladu sa zakonom, a ukoliko postoje elementi krivičnog dela ili prekršaja, prijavu podnese nadležnom javnom tužilaštvu odnosno prekršajnom sudu – navode za Danas iz Ministarstva.

Podsećaju da je Pravilnikom o protokolu postupanja u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje propisana obaveza ustanove da reaguju na svaku sumnju ili saznanje u svim slučajevima nasilja – vršnjačkog nasilja, nasilja nastavnika prema učeniku, učenika prema nastavniku, roditelja prema nastavniku, nastavnika prema roditelju.

– Pomenutim pravilnikom su, između ostalog, detaljno propisani koraci postupanja škole kada postoji sumnja ili saznanje da zaposleni trpi nasilje od strane učenika, roditelja ili trećeg lica u ustanovi ili za vreme organizovanja aktivnosti ustanove – kažu iz Ministarstva, ali ne pojašnjavaju u kom delu ove procedure škole najčešće greše ili odstupaju.

Prema onome što su ranije navodili, najčešće teškoće nastaju u saradnji porodice i škole.

Iz Ministarstva nisu odgovorili i na pitanje koliko se često škole odlučuju da podnesu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja učenika koji su izvršili nasilje, s obzirom da Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa novčano kažnjavanje roditelja od 30.000 do 100.000 dinara u slučaju da su njihova deca izvršila nasilje.

Odgovor na ovo pitanje Danas je dobio iz Prekršajnog suda u Beogradu, u kojem potvrđuju da ovakvih zahteva nema, te da je pitanje na koji način bi sud odlučivao budući da je pomenuto zakonsko rešenje nedorečeno i nejasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari