Koliko je dece nestalo u Srbiji od 2012. i šta su najčešći razlozi nestanka? 1Foto: Dragtana Udovicic/ Novinarke protiv nasilja NPN

U periodu od 2012. do 2022. godine prijavljen je nestanak 143 dece u Srbiji putem Evropskog broja za nestalu decu  11600, koji vodi NVO Astra, pokazao je izveštaj ove organizacije. U istom ovom periodu primeljeno je 4.413 poziva.

Kako je pokazao izveštaj, najveći broj dece čiji je nestanak prijavljen su tinejdžeri uzrasta od 13 do 17 godina, a među razlozima se izdvaja bežanje od kuće, što se desilo u 45 odsto nestanaka.

Izveštaj Astre navodi da se deca koja su pobegla od kuće pronalaze najčešće u periodu do sedam dana, dok je u nekim slučajevima potraga trajala i do dva meseca. Kada se radi o deci koja su više puta bežala, potraga može da traje i više godina

– Uočeni razlozi nestanaka dece variraju od bežanja od kuće ili iz ustanova socijalne zaštite usled problema u porodici, školi, hraniteljskoj porodici, domu za decu, izloženosti nasilju, zanemarivanju ili zlostavljanju, do proživljavanja lične ili porodične traume, ili drugih različitih životnih okolnosti (razvod roditelja, gubitak bliske). Najveći broj dece čiji je nestanak prijavljen su tinejdžeri uzrasta od 13 do 17 godina.– piše u izveštaju Astre.

Koliko je dece nestalo u Srbiji od 2012. i šta su najčešći razlozi nestanka? 2
Broj primljenih poziva po godinama

Pored bežanja od kuće, razlog za prijavljivanje nestanka bile su i roditeljkse otmice (18 odsto slučajeva) kao prijavljivanje dece migranata bez roditeljske pratnje (17 odsto), što se posebno videlo 2016, kada je i zabeležen i najveći broj poziva i prijava nestale dece (33).

U pogledu roditeljskih otmica Astra beleži da su primani pozivi roditelja, stranih i domaćih državljana, kao i saradnika Mreže Evropskog broja za nestalu decu, koji se odnose na zadržavanje ili odvođenje dece od strane drugog roditelja.

– Deca čije su otmice prijavljivane su bila uzrasta od dva do 12 godina, ali najčešće mlađe starosne dobi, od dve do sedam godina – navodi se u izveštaju.

Izveštaj takođe konstatuje da u tri odsto slučajeva nestanak je bio posledica otmice od strane treće osobe kada su deca bila žrtve kriminala.

– Slučajevi koji privlače najveću pažnju javnosti i izazivaju najveću pozornost i strah kod roditelja, a neretko i paniku, jesu svakako slučajevi otmica dece od strane trećih lica. Iako su ovi slučajevi procentualno najređa vrsta nestanaka dece, okolnosti u kojima se dešavaju i kontekst, tj. otmica od strane trećeg lica, izazivaju burne reakcije javnosti – navodi se u izveštaju i dalje objašnjava da sistem brznog alarmiranja javnosti u slučaju nestanka deteta treba da se uspostavi a da bi prema procena u jednom od tri slučajeva godišnje bili ispunjeni precizno propisani kriterijumi i procedure za pokretanje ovakvog sistema.

Kako stupiti u kontakt?

Linija 116000 za prevenciju i prijavljivanje slučajeva nestanaka dece nudi pristup svojim uslugama putem telefona, elektronske pošte: [email protected], kao i putem društvenih mreža i ostalih platformi za komunikaciju, Facebook, Instagram, Twitter, WhatsApp, Viber, Signal +381653347817

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari