Koliko pacijenata u Srbiji boluje od psorijaze i šta su najčešći uzročnici? 1Foto: Milica Vuković

Udruženje „Pacijenti protiv psorijaze – 3P“ danas su u centru Beogradu obeležili Svetski dan psorijaze puštanjem balona i razgovorima sa lekarima o modalitetima lečenja i borbi pacijenata sa ovom teškom bolešću.

Procene zdravstvenih stručnjaka pokazale su da u Srbiji više od 140.000 ljudi pati od ove bolesti.

Veliki broj pacijenata boluje od teškog oblika psorijaze.

Najčešći uzročnici ove bolesti su stresne situacije i i neuredne životne navike.

Predsednik Udruženja pacijenata obolelih od psorijaze „Pacijenti protiv psorijaze – 3P“ Vladimir Kecić pozvao je pacijente da razgovaraju sa dermatologom o svojoj bolesti i mogućnostima lečenja, koje su sada mnogo veće nego pre nekoliko godina.

On je istakao da su na raspolaganju lekovi za lokalnu i sistemsku primenu, uključujući i biološku terapiju za pacijente sa umerenim i teškim oblikom psorijaze.

„Pored dostupnih mogućnosti lečenja, i dalje veliki broj pacijenata nepotrebno pati od ozbiljnih simptoma i znakova psorijaze. Zato je značajno da pacijenti dobiju odgovarajuću terapiju, oslobode se promena na koži, ali i smanje rizik od razvoja drugih oboljenja. Na taj način pacijenti mogu sebi da poboljšaju kvalitet života i nesmetano obavljaju socijalne i profesionalne aktivnosti“, rekao je Kecić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari