Koliko su zemlje regiona trošile na novogodišnju rasvetu? 1Beograd; Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Kratka video reklama velikog proizvođača bezalkoholnih pića – „Deda Mraze, Beograd je odavno okićen, a šta ti čekaš?“ – koja je u novembru brzo povučena sa društvenih mreža, bila je aluzija na novogodišnje ukrašavanje Beograda koje je počelo još u prvoj polovini septembra.

Decembar je uveliko, a regionalne prestonice se tek bave prazničnim dekorisanjem.

Ako ste se ovih dana obreli u Podgorici stekli biste utisak da Nova godina ne stiže za nepune tri nedelje. Za novogodišnju dekoraciju, mnogi Podgoričani kažu „nismo je ni primetili“, mada radnici Komunalne službe, kao i prethodnih godina, uveliko ukrašavaju crnogorsku prestonicu. Bulevar Ivana Crnojevića, most Blaža Jovanovića, Milenijum i brojne ulice su ukrašene raznobojnim sijalicama.

Kažu ceo posao trebalo bi da bude završen do Sv. Nikole, kada se obeležava i Dan glavnog grada, uključujući i postavljanje jelke na centralnom gradskom Trgu i na platou blizu spomenika Svetog Petra Cetinjskog. Akcenat je upravo na tom, užem centru grada, imajući u vidu da će za dane praznika na glavnom gradskom trgu biti organizovan novogodišnji bazar sa brojnim sadržajem i kulturno-umetničkim programom. Komunalno preduzeće je apelovalo na sve privredne subjekte da učestvuju u kićenju, tako što će ispred svojih objekata okititi javne površine, a samim tim doprineti lepšem izgledu grada.

Iako većina građana i ne haje mnogo za ukrase, i odmahuju na već postavljeno u stilu „koliko para toliko muzike“, nemali broj se žali zbog toga što se gradske vlasti malo više ne angažuju, da unesu kreativnosti i mašte, izađu iz ustaljenog šablona. A kako podsećaju podgorički mediji, iz Budžeta glavnog grada prošle godine je izdvojeno 50.000 evra za nabavku novih dekorativnih ukrasa. Praksa je, da novogodišnja dekoracija stoji do sredine januara kada će biti skinuta.

Za ukrašavanje Kosova ove godine je utrošena manje – više ista suma kao i prethodnih godina. Prema izjavama naših kolega, ukrašavanje Prištine koštalo je 75.000 evra, što je za 20.000 evra više nego prošle godine jer je, kako pojašnjavaju, ove godine okićen i Trg Adema Jašarija, koji je rekonstruisan. Kada je reč o ostalim kosovskim opštinama Prizren je potrošio 30.000, Đakovica oko 20.000, Uroševac 10.000 evra.

Skoplje je i ove godine kao i prethodne tri ukrašavala firma Link medija plus. Prema zvaničnim, dostupnim podacima, za ovogodišnje dekorisanje izdvojeno 260.000 evra što je više u odnosu na proteklih tri godine. Tako je 2015. utrošeno 170.000 evra, naredne godine 195.000 evra a praznično dekorisanje prošle godine koštalo je 195.000 evra.

https://www.instagram.com/p/BrTEGuWHmAD/

I Zagreb sija, kažu, postavljeno je mnoštvo novih božićnih kuglica, dekoracija, poput sanki, jelena i lizalica. U troškovniku Grada Zagreba upisane su i razne vrste dekoracija poput staklenih svećnjaka s plišem, nekoliko drvenih kamina, ukrasne šumske životinje poput sove ili jelena, lisica od stiropora, anđeli, plišani meda sa šalom…

Kako su nam rekle kolege iz hrvatske prestonice, svake godine se po centru grada doda neki novi ukras. Takođe, u svakom većem kvartu postoji po jedan bor s lampicama. Što se tiče troškova, ističe se da će Zagrepčane božićna dekoracija za ovu i sledeće tri godine koštati nešto manje od 30 miliona kuna (4,1 milion evra).

https://www.instagram.com/p/BrSVmr2g33f/

Naime, Zagreb se od dve ponude koje su stigle na tender za četvorogodišnje postavljanje, skidanje i skladištenje božićnih dekoracija opredelio za jeftiniju varijantu firme Elicom koja se ponudila da će odraditi posao za 24 milliona kuna bez PDV-a, tj. za nešto manje od 30 miliona kuna sa PDV-om, u odnosu na drugu ponudu skuplju za tri miliona kuna. Inače, firma Elicom već dugo obavlja taj posao za Grad, a ujedno ista firma održava i zagrebačku rasvetu.

Kada je reč o kreativnosti, slobodno se može reći da u regionu ove godine prednjači Slovenija. Kratkim kulturnim programom poslednjeg dana novembra u Ljubljani su počeli zvanično praznični događaji kada je upaljena i novogodišnja rasveta. Neobično osvetljenje delo je slovenačkog slikara Zmaga Modica i nosi naziv „Zbližavanje“ – univerzum u Ljubljani, čiji je poseban naglasak, prema rečima autora, konvergencija i tendencija ka suživotu života na planeti. Ljubljanski umetnik je inspiraciju našao u stotinama elemenata u makro i mikrokosmosu.

https://www.instagram.com/p/BrS_kIMBtAr/

Dakle, galaksija i meteori sa jedne strane i atomi i DNK lanci sa druge strane. Modic je u svoj neobičan projekat božićne rasvete uključio i druge specijalne karakteristika kao što su genijalna jednačina Alberta Ajnštajna, nastanak ljudskog života iz jajašca i sperme…

Kako dalje navode tamošnji mediji, ovogodišnja dekoracija sadrži i elemente iz prethodnih godina. Ukupno 220.000 evra namenjeno je za ukrašavanje – staro gradsko jezgro osvetljava 50 kilometara dug niz lampica. Postavljeno je i 800 svetlosnih tela i 50 svetiljki koje su napravili učenici osnovnih škola u Ljubljani, a ukrašeno je i drveće u parku Zvezda.

Slovenački mediji izdvajaju koparsko čudo takozvanu „Čudolandiju“ koja je zaživela početkom novembra. Poznato je da je gradonačelnik Kopra Boris Popović iz opštinskog trezora za ukrašavanje namenio čak 540.861 evra. Čudolandija je, kažu tamošnji čelnici, mnogo više od prazničnog dekorisanja grada.

Ovo je, kako ističu, sasvim nov koncept osvetljenja grada, nadogradnja na već postojeće ukrase koje je opština Kopar započela prošle godine kada je izazvala veliko interesovanje. Stoga će ove godine, uz bogate prateći program, nesumnjivo osigurati da se nastavi raznovrsna turistička sezona u Kopru u zimskim mesecima, uvereni su u ovoj slovenačkoj oštini.

Dekorisanje Maribora počelo je 23. novembra a za kupovinu novog dekorativnog materijala izdvojeno je 147.600 evra, što je više nego prethodnih nekoliko godina.

„Svečana slika Maribora biće poput prošlogodišnje kada je glavna nota dekoracije bila u belo-ljubičastoj boji“, ukazuju tamošnje vlasti. Dekoracija je, kako kažu, malo nadograđena u odnosu na lani, na primer u gradskom parku gde su dodate svetlosne zavese pod ljubičastima svetlima, zatim na Titovom mostu. Nove sijalice postavljene su i na Trgu generala Maistra ispred Prve gimnazije, gde su dekoracije osmislili učenici Srednje škole za dizajn.

U Celju je osvetljenje svečano uključeno prvog dana decembra i to energetski efikasno osvetljenje radi uštede električne energije. Grad će biti ukrašen na isti način kao prošle godine. Novina će biti svetlosni snop na renoviranom Muzejskom trgu. Troškovi postavljanja novogodišnje instalacije iznose oko 80.000 evra, uključujući izgled scenografije u Fairylandu, ugradnju sijalica i tehničkih elemenata na Muzejskom trgu, popravku zastarelih rasvetnih uređaja.

Kranj je zasijao 3. decembra, a osim rasvete ulice i trgovi u centru grada takođe će biti ukrašene drvenim kompozicijama. Ove godine Kranj će prvi put imati i ledene jaslice, koje će biti izrezane iz više od četiri tone ledenih blokova.

Znatno skromniji budžet za ukrašavanje izdvojen je za kićenje Sarajeva oko 80.000 konvertibilnih maraka (otprilike 40.000 evra) gde će 20. decembra svetlosna dekoracija, koju radi preduzeće „Park“, zvanično biti puštena u funkciju. Svi ukrasi će stajati do sredine januara kada sledi isključenje i demontaža.

https://www.instagram.com/p/BrTBuYVFIF6/

Kako kažu, ovogodišnji budžet isti je kao i prethodnih godina te da je nedovoljan za obezbeđivanje novih ukrasa. Ukrašavanje glavnog grada BiH finansira se samo iz budžeta Kantona Sarajevo i to sredstvima koja se izdvajaju u okviru celokupne godišnje dekoracije koja podrazumeva obeležavanje svih međunarodnih, državnih i verskih praznika, festivala, te raznih manifestacija. Isti ukrasi koriste se već gotovo deceniju.

I u Republici Srpskoj je u toku praznično dekorisanje. U Banjaluci će biti postavljeni ukrasi i van centra grada, tako da će za razliku od prethodnih godina kada su bila ukrašena tri kružna toka, ove godine jelka biti postavljena na svih sedam kružnih tokova. Centralna jelka biće montirana u Gospodskoj ulici, omiljenom šetalištu Banjalučana, gde je u toku postavljanej sajli za novi nakit koji bi trebalo da odaje utisak zvezdanog neba.

https://www.instagram.com/p/BrQaHgDByVO/

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je pre nekoliko dana da je vrednost sprovedene javne nabavke opreme za dekorativno osvetljenje gradskih ulica „nešto manja od 250 miliona dinara, bez PDV-a“.

Međutim, kako je ranije Danas pisao, iz godine u godinu Beograđani se čude ciframa koje se izdvajaju za novu rasvetu a koje su sve paprenije, do neverovatnih 340 miliona dinara ove godine za još ukrasa, plus cena popravke onih starih, pa onda treba platiti i montažu svega toga. A kad se svetla uključe stižu novi troškovi za struju.

Sve to prevazilazi u poslednje četiri godine onih 800 miliona koliko je utrošeno za nabavku sijalica, lančanica i ostalih ornamenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari