Koluvijin saradnik pretio Jeleni Zorić 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Član vladine Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Veran Matić zatražio je novu procenu bezbednosti novinarke Jelene Zorić, navodeći da je ove godine, na Uskrs, dobila i treću pretnju – od Sergeja Mrđe, drugooptuženog u slučaju Jovanjica, koji se nalazi u bekstvu i na Interpolovoj poternici.

Matić je u autorskom tekstu za portal javniservis.net podsetio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova pre nekoliko meseci u proceni bezbednosti donelo zaključak da novinarki Zorić nije ugrožena bezbednost. Sada, posle novih pretnji i činjenice da je upućena od strane lica pod poternicama koje je na slobodi, ističe Matić, neophodno je ponovo analizirati bezbednosnu situaciju u kojoj radi radi Jelena Zorić.

„Ove godine na Uskrs, najnagrađivanija novinarka u prošloj godini za istraživačko novinarstvo, profesionalno izveštavanje, za empatičnost u svom radu, hrabrost i za izuzetan rad za vreme nasilnih protesta, dobila je treću pretnju koju joj upućuje predstavnik organizovanog kriminala, mafije… Na jučerašnjem, prvom ročištu za ugrožavanje bezbednosti novinara, u izveštajima sa suđenja mogla se videti i informacija da je advokat novinarke predao sudu kao dodatne dokaze i druge dve pretnje. O jednoj pretnji, papiru koji je ostavljen ispred vrata na kojem je pisalo „Ovo će trajati dok se ne završi. Od toga se pobeći ne može“, javnost je već informisana. O drugoj pretnji moglo se prvi put čuti nešto juče. Posle odličnog teksta koji je Jelena Zorić o slučaju Jovanjica objavila u nedeljniku NIN, i koji je prenet na sajtu N1 i na FB profilu N1, drugooptuženi u ovom slučaju Sergej Mrđa, koji je inače u bekstvu, ostavio je poruku koja ponavlja i pojačava, ali i objašnjava prethodnu pretnju njegovog kuma Predraga Koluvije prenetu preko advokata Bojića kojem se sada sudi. Sergej Mrđa ima dve Interpolove poternice i nalazi se na slobodi, neki govore i da je tu u neposrednom okruženju“, napisao je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.