Komandant helikopterske jedinice MUP-a o akciji gašenja požara u Kineskom tržnom centru: Prvi put korišćeni helikopteri u gradskim uslovima 1Foto: Miroslav Dragojević/Danas

Helikopteri su imali ključnu ulogu u gašenju požara u Kineskom tržnom centru. Tri helikoptera MUP-a izvela su 37 naleta iznad Novog Beograda i bacila čak 71 tonu vode.

Kako prenosi RTS, današnja akcija predstavlja prvi put da se helikopter koristio za gašenje požara u gradskim uslovima. Prvi put upotrebljen je i „kamov 32“, helikopter namenjen baš za to.

Komandant Helikopterske jedinice MUP-a Nenad Nedić govorio je za RTS o tome kako je tekla akcija gašnja požara:

– Oko 8.20, ministar unutrašnjih poslova nas je pozvao i upitao da li postoji mogućnost da helikopter dejstvuje iz vazduha, s obzirom na to da se radi o urbanoj sredini i svim izazovima koji se podrazumevaju prilikom izvođenja takvih operacija iznad takvog lokaliteta. Naravno, prvo su poslati manji helikopteri, Bel-212 i erbas H-145. Posle sagledavanja situacije, doneta je odluka da se podigne i „kamov“, naveo je Nedić.

On je naglasio da je osnovna razlika između “kamovog” helikoptera i ostalih njegova raspoloživa nosivost.

– Danas smo imali prilike da je naš „kam“ gasio požar sa podvesnim tankom koji je kapaciteta četiri tone, što prevazilazi naše dosadašnje kapacitete s obzirom na to da Bel-212 nosi 1.200 kilograma, superpuma između 3,5 i 4 tone i mali erbas 600 do 700 kilograma, istakao je Nedić.

Prema njegovim rečima, požar je bio na lokalitetu koji se nalazi između visokog naponskog dalekovoda s jedne strane, i stambenog dela zgrada s druge strane, gde su morali da procenjuju odluku u zavisnosti i od intenziteta dima koji se razvija sagorevanjem supstanci materija koje su bile prisutne.

– Svaka posada je morala da vodi računa o preprekama i, ono što je jako bitno, morali smo da izbegavamo ulazak u oblak dima, zato što to predstavlja realnu opasnost koja može prouzrokovati prestanak rada motora, naveo je Nedić dodajući da su se helikopteri spuštali na visinu od 30 do 15 metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari