Komemoracija u ambasadi Turske povodom 36-godišnjice ubistva ambasadora Balkara 1Foto: Safeta Biševac

Terorizam nema granica i nema dobrog i lošeg terorizma. Protiv terorizma moramo zajedno da se borimo, poručio je ambasador Republike Turske u Beogradu Tanžu Bilgič, na komemoraciji povodom 36-godišnjice ubistva turskog ambasadora u Beogradu Galipa Balkara.

Ambasador Bilgič je podsetio da je njegova zemlja i danas suočena sa brojnim terorističkim opasnostima, (PKK,ISIL, FETO) i zahvalio Srbiji na podršci u toj borbi i dobrim bilateralnim odnosima dve zemlje.

Na turskog ambasadora Balkara, atentat su izvršila dvojica jermenskih terorista iz organizacije ASALA, 9. marta 1983. godine u 11 ~asova dok je ~ekao u kolima na semaforu u dana{njoj Resavskoj ulici, po{to je krenuo na sastanak u Ministarstvo spoljnih poslova.

Preminuo je u bolnici dva dana kasnije. Te{ko je ranjen i voza~ turskog ambasadora Ned`ati Kaja. Bio je to jedini teroristički napad u tih godina mirnom Beogradu. Nenavikli na pucnjavu, prolaznici su krenuli da trče za napadačima, koji su zapucali i ubili studenta Ma{inskog fakulteta @eljka Milivojevi}a i te{ko ranili penzionera Slobodana Brajovi}a.

Teroriste su savladali policajci blizu Pionirskog parka. Atentatori su na suđenju u svoju odbranu naveli da se organizacija ASALA sveti turskim diplomatama zbog zločina počinjenih nad Jermenima u Osmanskoj imperiji. Osuđeni su na dugogodišnje zatvorske kazne, ali su, pod nerazjašnjenim okolnostima, pušteni posle nekoliko godina.

Na jučerašnjoj komemoraciji govorio je i novinar Politike Boško Jakšić, koji je sa ubijenim ambasadorom bio prijatelj.

„Nekoliko dana pre atentata sam bio na prijemu u Ambasadi, a zatim smo sedeli do duboko u noć. Razgovarali smo i o tada čestima jermenskim napadima na turske diplomate. Rekao mi je da je u Beogradu mnogo sigurniji od njegovog prijatelja ambasadora Turske u Parizu, ali je ipak tražio dodatnu zaštitu Ministarstva inostranih poslova“, rekao je Jakšić, kome su se kasnije obratili članovi ASALA i zapretili da će jugoslovenska diplomatska predstavništva postati „legitimne mete“ ukoliko njihovi članovi ne budu oslobođeni.

Na komemoraciji su govorili i Nemanja Stevanović iz Ministarstva inostranih poslova Srbije i Ajlin Balkar, nećaka ubijenog ambasadora. Okupljeni, predstavnici turske ambasade, diplomatskog kora, studenti turskog jezika u Beogradu obišli su mesto ubistva ambasadora i položili cveće.

Spomen soba

U turskoj ambasadi nalazi se spomen soba, sa originalnim radnim stolom,pisaćom mašinom, dokumentima ubijenog ambasadora Balkara, za koga kolege kažu da je bio cenjen profesionalac od koga je turska diplomatija puno očekivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari