Komersant: Uvodi se predmet o vojnoj obuci na moskovske univerzitete 1Foto: EPA-EFE/ALEXEY MAISHEV

Ministarstvo prosvete poslalo je program kursa za početnu vojnu obuku na četiri moskovska univerziteta, piše Komersant. Modul „Osnove vojne obuke“ mogao bi da se pojavi na ruskim univerzitetima u novoj akademskoj godini tačnije od 1. septembra 2023.

U naslovnom pismu upućenom univerzitetima, Ministarstvo prosvete i nauke piše da je priprema Rusa za služenje vojnog roka „prioritetni pravac državne politike“.

Pretpostavlja se da će u okviru kursa studenti proučavati glavne odredbe ruskih opštih vojnih povelja. Oni će biti obučeni za organizaciju i metode borbe, montažu pušaka AK-74 i RPK-74 i mitraljeze i Makarov pištolj. Kurs takođe uključuje predavanja o nuklearnom, hemijskom i biološkom oružju i o tehnikama prve pomoći za povrede.

Drugi deo modula je vojno-politička obuka, u kojoj će se studentima predavati o međunarodnim odnosima, razvoju Rusije i njenom „mestu i ulozi u multipolarnom svetu“. Za ceo modul biće izdvojeno 108 časova, od čega će se u učionicama održati 72.

Ministarstvo obrazovanja i nauke naglašava da univerziteti moraju da opreme paradni teren u skladu sa vojnim propisima, kao i terensku bazu za obuku u korišćenju utvrđenja i minsko-eksplozivnih barijera.

Glavni cilj kursa za studente je sticanje znanja i veština kako bi bili spremni da izvrše „vojnu dužnost i dužnost da zaštite svoju domovinu u skladu sa zakonodavstvom Ruske Federacije“.

Tako će studenti ovladati sposobnošću procene „međunarodnih vojno-političkih i domaćih događaja i činjenica sa pozicije patriote svoje omadžbine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari