Komesarijat: U Srbiji 5.387 migranata iz Azije i Afrike 1Foto: Ministarstvo odbrane

Komesarijat Srbije za izbeglice i migracije objavio je danas da je u prihvatnim centrima u Srbiji 5.387 migranata iz Azije i Afrike.

Komesarijat je naveo da je najviše migranata iz Avganistana – 35 odsto i Sirije – 33 odsto, a zatim iz Burundija i Maroka – 8 odsto.

Navedeno je i da oni većinom kažu da su krenuli ka zemljama Zapadne Evrope u potrazi za poslom i boljim životom.

„Primećen je i značajan broj onih koja borave na neformalnim mestima okupljanja, van centara, sa konstantnom tendencijom rasta od početka godine“, dodao je Komesarijat.

Navedeno je da su u prihvatnim centrima obezbeđeni smeštaj, ishrana „prema kulturološkim potrebama“, medicinska nega i druge vrsta pomoći. To se obezbedjuje u saradnji s državnim institucijama i organizacijama, donatorima i partnerima iz međunarodnih organizacija i nevladinog sektora.

Komesarijata za izbeglice i migracije je naveo da je njegov rad pozitivno ocenjen u najnovijem Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama, a da su naročito pozdravljeni doprinos upravljanju mešovitim migracionim tokovima i saradnja sa susedima i zemljama članicama EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari