Komisija: Moraju se kažnjavati ubistva novinara 1

Komisija za istraživanje ubistava novinara, povodom saopštenja Društva sudija Srbije i Advokatske komore Beograda, ističe da je uvek pružala podršku nezavisnosti rada suda, da je uvek poštovala pretpostavku nevinosti i da nikada nije prekršila pretpostavku nevinosti niti jednog optuženog.

Suđenja su javna upravo da bi bila moguća demokratska kontrola javnosti. Sudska vlast je nezavisna i nad njom nema druge kontrole sem kontrole javnosti. To je razlog što javnost, ne samo što sme, nego ima i dužnost da prati šta sud radi, da o tome stvara mišljenje i da to mišljenje javno iznosi, ukazuje Komisija u saopštenju.

Komisija za istraživanje ubistava novinara takođe ističe da ni Društvo sudija Srbije, ni Advokatska komora Beograda, nemaju tapiju na mišljenje o radu pravosuđa.

Oni su, kako se ističe u saopštenju, zainteresovane strane koje nemaju pravo da ućutkuju javnost, niti da uskraćuju pravo na mišljenje i njegovo slobodno izražavanje.

Potpuno smo za poštovanje prava na pravično suđenje, ali pravo na pravično suđenje ne može da koegzistira sa nekažnjivošću za ubistva novinara. Međusobno se isključuju, ocenila je Komisija.

U saopštenju se navodi da je predsednik komisije izneo nesporne činjenice i legitimno mišljenje o njima.

„Nimalo ne čudi zajedničko negodovanje Društva sudija Srbije i Advokatske komore Beograda jer bez javnosti nema kontrole njihovog rada, koji je veoma nisko ocenjen od međunarodnih institucija“, ističe se u saopštenju Komisije koja je ponovila poziv javnost da obrati punu pažnju na rad sudija i advokata i da sama izvede zaključke“.

Izražavamo zadovoljstvo odlukom Apelacionog suda koji, po drugi put, presuđuje u korist žalbe tužilaštva, što potvrđuje da je Komisija bila u pravu u komentarima odluka Sudskog veća. Još jednom se pokazalo koliko je važno da se i argumentovana kritička razmišljanja čuju u javnosti, navodi Kiomisija u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.