Komisija Vlade Srbije odbila žalbe inspektora Milenkovića i Mitića na premeštaj van odeljenja za droge, sledi tužba Upravnom sudu 1Foto: Aleksandar Roknić

Žalbena komisija Vlade Srbije kao neosnovane odbila je žalbe policijskih inspektora Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića, koji su novom sistematizacijom radnih mesta prebačeni van odeljenja za droge beogradske policije.

Deo rešenja komisije kojim se odbacuju žalbe ispektora odgovornih za otkrivanje slučaja Jovanjica, na društvenoj mreži Iks objavila je Mila Tomanović, advokatica iz kancelarije Tomanović koja zastupa inspektore.

Ona je istovremeno istakla da će punomoćnici inspektora, nakon odbijanja žalbi, podneti tužbu Upravnom sudu.

Kako je navela, žalbena komisija je tvrdila da Pravlinik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta koji niko nije video ne mora da se objavljuje u Službenom glasniku, imajući u vidu da nije podzakonski akt u smislu Ustava i zakona, te da ne podleže obavezi objavljivanja.

– Međutim, Ustav Republike Srbije (čl 196) propisujue da se podzakonski opšti akti RS objavljuju u Službenom glasniku pre stupanja na snagu, a Zakon o objavljivanju zakona i drugih propisa i akata (čl. 2 i 7) propisuje da se u Službenom glasniku obavezno objavljuju propisi koje donose ministarstva (pravilnici), napisala je Tomanović.

Podsetimo, Slobodan Milenković donedavno je bio načelnik Četvrtog odeljenja beogradske kriminalističke policije, a Dušan Mitić je bio šef operative u istom odeljenju. Oni su se našli pod velikim pritiskom nakon što su krajem 2019. godine uhapsili Predraga Koluviju, vlasnika privrednog dobra Jovanjica.

Nakon hapšenja, prema tvrdnjama optužnice, policija je na imanju Jovanjica pronašla 1,6 tona kanabisa. Tokom svedočenja u sudskom postupku Jovanjica 1, inspektor Mitić je izjavio da je policija pronašla kvalitetne informacije koje sa ovim slučajem povezuju tadašnjeg šefa BIA Bratislava Gašića, te da je intencija bila da ga uhapse.

U međuvremenu, Gašić je imenovan za ministra unutrašnjih poslova. Upravno za vreme njegovog mandata je i sprovedena sistematizacija radnih mesta nakon koje su Milenković i Mitić premešteni van odeljenja za borbu protiv droga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari