Komisija za doktorat Siniše Malog tek od jeseni 1Foto: Fonet/beoinfo

Stručna komisija za preispitivanje osporenog doktorata gradonačelnika Beograda Siniše Malog neće biti formirana pre jeseni.

Profesor Fakulteta političkih nauka Milan Jovanović, koga je predložio Nacionalni savet za visoko obrazovanje, odbio je članstvo u toj komisiji, a prema saznanjima Danasa, predsednik Saveta Dejan Popović o tome je obavestio Fakultet organizacionih nauka (FON), na kojem je Siniša Mali doktorirao.

Profesor Jovanović potvrdio je za Danas da nije mogao prihvatiti članstvo u komisiji jer nije iz iste akademske oblasti iz koje je tema osporene doktorske disertacije, zbog čega smatra da nije kompetentan da se o njoj izjašnjava. Drugi razlog je to što je kao član Veća naučnih oblasti pravno-ekonomskih nauka u tri navrata učestvovao u rešavanju ovog predmeta, i to pre donošenja Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova. Pošto postoji mogućnost da se ova tema ponovo nađe na dnevnom redu i novog saziva Veća (čiji je član), Jovanović smatra da bi bio u specifičnom sukobu interesa.

Kako je Danas pisao, Jovanović nije prisustvovao sednici Nacionalnog saveta kada su ga predložili za člana komisije jer je bio opravdano odsutan, pa se o učešću u radu stručne komisije naknadno izjasnio.

Zbog letnje pauze, naredna sednica Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje neće biti održana pre jeseni, pa će Savet tada predložiti novog člana. Generalni sekretar Nacionalnog saveta Miodrag Popović kaže za Danas da Savet za člana komisije može da delegira i stručnjaka koji nije član tog tela, napominjući da su tako već postupili u drugom slučaju u kojem postoji sumnja na plagijat.
Pravilnik o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova predviđa da stručnu komisiju čine dva člana iz odgovarajuće ili bliske naučne oblasti, koje imenuje nastavno-naučno veće fakulteta, jednog člana imenuje odgovarajuće veće grupacije, a jednog Nacionalni savet za visoko obrazovanje. Članovi koje delegira veće grupacije i Nacionalnog saveta ne smeju biti zaposleni na ustanovi na kojoj je doktorat odbranjen.

Za danas je zakazana sednica Veća grupacije društveno-humanističkih nauka, a na dnevnom redu je zahtev FON-a da delegiraju jednog člana u stručnu komisiju za ocenu doktorata gradonačelnika Beograda, potvrdio je za Danas predsednik Veća Vladimir Cvetković. On međutim nije siguran da li će na današnjoj sednici biti kvoruma. Ukoliko ne bude dovoljan broj prisutnih, naredna sednica biće održana tek u septembru.

Samo jedan stručnjak u komisiji

Kako je Danas pisao, zasad je izvesno učešće samo jednog člana u stručnoj komisiji, i to stručnjaka iz Slovenije, koji je obezbeđen zahvaljujući angažovanju Rektorskog kolegijuma Univerziteta u Beogradu. Od Univerziteta je pomoć zatražio FON, pošto su četiri njihova profesora odbila da uđu u pomenutu komisiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari