Komitet za zaštitu novinara: Vlasti da pojačaju napore u očuvanju bezbednosti novinara 1Foto: Medija centar

Vlasti bi trebalo da pojačaju napore u očuvanju bezbednosti novinara koji se bave istraživanjem korupcije i kriminala, umesto da ih ugrožavaju, a KRIK, portal specijalizovan za istraživanje kriminala i korupcije, posebno je izložen takvim opasnostima, izjavila je za Glas Amerike Gulnoza Said iz Komiteta za zaštitu novinara.

Said je u pisanom odgovoru reagovala povodom slučaja u kome su mediji i tabloidi u Srbiji bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) potpuno neargumentovano povezali KRIK sa članovima kriminalnog klana, nedavno privedenim zbog sumnje da su počinili najteža krivična dela, uključujući i brutalna ubistva, navodi Glas Amerike.

U reakciji na upit Glasa Amerike i nevladina organizacija Reporteri bez granica izrazila je zabrinutost.

„Pozivamo srpske političare, uključujući ministra kulture i informisanja, da odmah javno osude ovu opaku kampanju, a vlasti da postanu budnije u pogledu zaštite novinara“, naveo je u pisanom odgovoru Pavol Salaj, koji je u toj nevladinoj organizaciji zadužen za Evropsku uniju i Zapadni Balkan.

On je ukazao da takve i slične kampanje često imaju za cilj označavanje novinara za naredne napade.

„Kao što znate, Reporteri bez granica pomno prate suđenje u vezi sa ubistvom novinara Slavka Ćuruvije, koji je, takođe, bio optuživan za veze sa mafijom pre nego što je ubijen“, upozorio je Salaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari