Komlen Nikolić: Stiče se utisak da tužilaštvo štiti nekoga u slučaju Male Krsne 1Foto: Medija centar

Predsednica Udruženja tužilaca Lidija Komlen Nikolić ocenila je danas da bi tužioci trebalo da osećaju šta je to javni interes, iako ta kategorija nije jasno definisana u teoriji, naglašavajući da selektivna primena krivičnog progona nije dobra.

Ona je gostujući na Radio-televiziji Vojvodine, uporedila reakciju tužilaštva u slučaju trovanja maloletnika u noćnom klubu u Beogradu, kada je odmah pokrenuta istraga, i u slučaju navodnih nepravilnosti na decembarskim izborima, kada je tužilaštvo istog dana saopštilo da „nema dokaza da je počinjeno bilo koje krivično delo“.

„Javni interes je bio nesporan da se utvrdi zašto su maloletna lica bila na splavu i konzumirala tolike količine alkohola, ali javni interes je isto i izborno pravo svakog građanina, koje predstavlja temelj i osnov vladavine prava, kako kaže naš Ustav, da se isto tako uključite“, kazala je Komlen Nikolić.

Prema njenim rečima, tužilaštvo je 17. decembra, na dan izbora, izašlo sa saopštenjem i reklo da tu „nema ničega“, čime je kreiralo problem Srbiji, jer je i Evropski parlament konstatovao da institucije nisu reagovale.

Komlen Nikolić je dodala da nisu postojale bilo kakve prepreke da se na efikasan i delotvoran način prikupe osnovni podaci i da se otklone sumnje na indicije koje su postojale u izbornom danu.

„Ovako, dobili smo jedno izričito ‘ne, nema ničega’ i sad je jako teško nakon toga priznati i istražiti nešto. Pa sad više nećete naći dokaze“, ocenila je predsednica Udruženja tužilaca.

Upitana o brzoj reakciji tužilaštva u slučaju „Mala Krsna“ i potencijalne promene prebivališta meštana tog sela u Beograd uoči novih izbora, koje je odbacilo navode da tu ima krivičnog dela, Komlen Nikolić je kazala da se treba zapitati zbog čega je „olako tako odlučeno“.

„Zašto pokazujete jednu promptnost i proaktivno reagovanje u pojedinim predmetima, gde je isto javnost zainteresovana? Koga štitite? Da li se stiče utisak da vi štitite nekoga“, upitala je ona.

Naglasila je da tužilaštvo mora nepristrasno i objektivo da pristupi i ispita činjenice, jer je „na prvi pogled, reportaža televizije N1 davala određene indicije“.

„Ako ima nečega – ima, ako nema, onda obavestite javnost da nema. Ovako javnost nagađa, a kada ostanemo u sferi nagađanja – nije dobro… Jako je lako u komunikaciji između policije i tužilaštva utvrditi informaciju koliko se tog dana ljudi prijavilo u gradskoj opštini Voždovac“, navela je Komlen Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari