Predsednik vukovarske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Srđan Milaković smatra da je očekivanom odlukom Ustavnog suda Hrvatske o neustavnosti raspisivanja takozvanog referenduma o ćirilici „spašen ugled hrvatske države i vlade“ jer Hrvatska „ako teži da pripada krugu razvijenih i demokratskih zemalja mora da poštuje standarde takvih zemalja u zaštiti manjinskih prava“.


Milaković je, međutim, veoma skeptičan u pogledu drugog dela odluke Ustavnog suda Hrvatske kojim se na Gradsko veće Vukovara prebacuje odgovornost da u skladu sa „životnim činjenicama i faktičkim okolnostima“ odluči o opsegu individualnih prava nacionalnih manjina „koji ne ugrožava samu bit tih prava, a istodobno uvažava potrebe većinskog hrvatskog naroda koje izviru iz još uvijek živih posljedica velikosrpske agresije“.

„Težište se prebacuje na Gradsko veće, koje treba da odluči da li postoje uslovi za ostvarivanje manjinskih prava, a od tog veća je teško očekivati da će te odredbe primeniti u obimu koji garantuje pravedan tretman srpske zajednice, pa mi u pravedan tretman izražavamo sumnju“, kaže Milaković za Danas i napominje da je Gradsko veće juče preuzela koalicija HDZ i Hrvatska stranka prava Ante Starčević, a za njegovog predsednika je izabran Igor Gavrić, portparol Stožera za zaštitu hrvatskog Vukovara koji je i inicirao referendum o ćirilici.

„Ustavni sud je nastojao postići kompromisno rešenje i smiriti strasti u hrvatskom društvu, ali su previše prostora ostavili za suštinsku neprimenu odredbi zakona. Oni jesu naveli i kriterijume, ali vukovarsko društvo nije u stanju da ih primeni. Jer, da smo mi za to bili zreli, ne bi nam trebao Ustavni sud“, zaključuje Milaković i poentira: „Ovo je kompromis, ali za koga?“

Nasuprot predstavnicima srpske zajednice u Vukovaru, predstavnici Stožera za zaštitu hrvatskog Vukovara potpuno su nezadovoljni baš prvim delom odluke Ustavnog suda kojim se održavanje referenduma o ćirilici proglašava neustavnim te najavljuju žalbu Sudu u Strazburu, dok su relativno zadovoljni drugim delom odluke, kojim je, kako komentar člana tog Stožera Vlada Iljkića prenose hrvatski mediji, postavljanje ploča na ćirilici i latinici proglašeno nezakonitim i lopta prebačena na Gradsko veće Vukovara.

Tako je odluka Ustavnog suda odjeknula na lokalnom vukovarskom nivou gde je postavljanje dvojezičnih ploča u anketi Instituta za društvena istraživanja „Ivo Pilar“ podržalo samo 6,1 odsto ispitanih. Na nivou Hrvatske, gde bi prema istom istraživanju za ograničavanje prava nacionalne manjine na dvojezičnost na referendumu da je održan glasalo samo 19,1 odsto ispitanih, odluka Ustavnog suda je primljena sa manje kontroverzi.

Pozdravi Josipovića i HDZ-a

Hrvatski predsednik Ivo Josipović pozdravio je odluku Ustavnog suda i ocenio je kao „mudru sa aspekta regulacije društvenih odnosa“. Za njega je upravo mudro što je pitanje dvojezičnosti u Vukovaru vraćeno da „i Vukovarci i branitelji sami učestvuju u tome“. Odluku Ustavnog suda pozdravila je i na nivou Hrvatske opoziciona Hrvatska demokratska zajednica uz zahtev da se Ustav i zakoni poštuju u celini i da se hrvatski predsednik i hrvatska vlada izjasne o „nepoštovanju člana 8 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari