Kon: Još se istražuju kontakti troje novoobolelih od korona virusa 1Foto: Beoinfo

Još uvek se istražuju kontakti troje novoobelelih od korona virusa u Srbiji, kaže za Danas epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Predrag Kon.

U Srbiji su od sinoć, podsetimo, potvrđena još tri slučaja zaraženih korona virusom. Kako su mediji preneli reč je kineskom državljaninu koji je radi u Beogradu, kao i o dve srpske državljanke.

Svo troje su smešteni na Infektivnoj klinici u Beogradu i njihovo stanje je stabilino.

Epidemiolog Predrag Kon navodi za Danas da se trenutno prati stanje 20-ak osoba koje su bile u kontaktu sa novoobolelima od korona virusa.

– Za sada se radi od 20-ak ljudi čije stanje prate epidemiolozi koji odlučuju da li će se te osobe staviti pod zdravstveni nadzor ili kućni karantin – kaže Kon, dodajući da je stanje novoobolelih stabilno, a da se u narednom periodu mogu očekivati novi slučajevi korona virusa.

Istovremeno, Vlada Srbije uvela je danas privremenu zabranu ulaska u našu zemlju za strane državljane koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusom.

Kako je saopšteno, ova mera se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama Republike Kine, Južne Koreje, Irana i delovima Švajcarske.

Odgovarajući na pitanje kakvi se efekti očekuju od odluke da se zabrani ulazak državljana iz pet zemalja, Kon kaže da je cilj da se uspori unošenje virusa.

– Jasno je da nam iz tih područja stižu osobe sa virusom. Efekte koje očekujemo jesu usporavanje unošenje virusa, smanjenje brzine prenošenje, dobijanje na vremenu i čekanje toplijeg vremena – objašnjava Kon.

Ministarstvo zdravlja obaveštava javnost da su dostupni brojevi telefona, prema mestu prebivališta u vremenu od 08 do 22h, za sve one koji imaju određene simptome respiratornih infekcija, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenim COVID-19, na kojima mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju, od dežurnih epidemiologa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.