Kon: Mere mogu biti opet obavezne i bez vanrednog stanja 1Foto: Beta/Vlada Srbija/Slobodan Miljević

Epidemiolog Predrag Kon je na svom Fejsbuk profilu, povodom aktuelne epidemiološke situacije u zemlji i odnosa građana prema merama prevencije, napisao da će mere i koje su trenutno na nivou preporuka, ako bude potrebno, biti opet obavezne bez vanrednog stanja.

Predrag Kon je ocenio da se u Srbiji epidemija kovida-19 politizovala, a da se posebno koristi od strane, kako je naveo, antivakcinalnog pokreta.

Izrazio je zabrinutost zbog ozbiljnog nepoverenja srpskog društva prema sopstvenoj preventivnoj medicini, za koju smatra da je temelj svakog zdravstvenog sistema.

Kon je dodao da su najveći kritičari vanrednog stanja zbog kovida-19 i policijskog časa sada potpuno šokirani njegovim ukidanjem.

Upitao je da li smo društvo koje razume samo zabrane, zakonsku obaveznost i kazne koje proističu iz nepoštovanja tih obaveza.

„Smatram da mnogo može da se uradi u ovom periodu korona krize na povećanju svesti u Srbiji da je u svakoj pandemiji vrlo bitno shvatiti da je to uvek rat protiv biološkog agensa“, istakao je Kon.

Ukazao je da se obaveza da se vodi računa da nikoga ne zarazimo odnosi ne samo na kovid-19, već i bilo koje druge zarazne bolesti i u vanpandemijskim uslovima.

„Srbija ima svoju preventivnu medicinu“, poručio je Kon.

U Srbiji su, prema poslednjem izveštaju koji je objavljen u petak u 15 sati, registrovana 73 nova slučaja koronavirusa, a u istom periodu nije bilo preminulih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari