Kon o peticiji protiv vakcinacije dece: Moraju da reaguju strukovna udruženja i institucije 1foto FoNet Milica Vučković

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže za Danas da je neophodno da reaguju strukovna udruženja, ali i državne institucije povodom peticije protiv vakcinacije dece protiv kovida 19 koju je pokrenula grupa lekara.

U pomenutoj peticiji, koju je potpisalo dvoje profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu i skoro 50 lekara, iznosi se niz problematičnih stavova o štetnosti vakcina i prirodi bolesti kovid 19.

Tako se između ostalog navodi da su „statistike bolesnih od kovid 19 naštimane da pokazuju veće brojeve”, ali i da je “veća šteta od koristi od ove vakcinacije, jer izuzetno je visok broj mrtvih i povređenih od eksperimantalnih vakcina”, kao i da je smrtnost od kovida slična smrtnosti od gripa.

Potpisnici peticije, kojih je danas prepodne bilo preko 6,500, traže da “potpuno i hitno zaustavljanje vakcinacije najmlađih štetnim eksperimentalnim vakcinama protiv kovida 19”.

Osvrćući se na iznete tvrdnje u peticiji epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da se radi “o naučno neutemeljenim stavovima bez obzira na to ko ih iznosi“.

-Poziv da se obustavi vackinacija dece je suprotno svemu onome što nauka govori. Kod nas se skoro i ne sprovodi vakcinacija dece protiv kovida što je zapravo najveći problem. I umesto da se radi na tome da se razbiju strahovi roditelja oni se na ovaj način samo podgrevaju – ističe Kon.

On kaže da je „neophodno da u ovoj situaciji reaguju i strukovne organizacije, udruženja, ali i državne institucije“.

Isti zahtev juče su izneli i Ujedinjeni protiv kovida, koji su u otvorenom pismu naveli i niz drugih zahteva.

Tako UPK traži da „da profesionalne i staleške organizacije (SLD, LKS, odgovarajuća strukovna udruženja medicinskih sestara i tehničara) i medicinski fakulteti pozovu na odgovornost svoje članove, koji iz bilo kojih razloga sluđuju javnost iznosenjem besmislica, izmisljotina, neutemeljenih sumnji i, često, nastranih viđenja”.

Do objavljivanja ovog teksta dnevni list Danas nije uspeo da dobije komentar iz Lekarske komore Srbije, gde su nam predsednik Milan Dinić i predsednik Etičkog odbora Goran Bogdanović kazali da su na odmoru. Ni u Lekarskoj komori Beograd niko nije bio dostupan za komentar, a na naša pitanja upućena mejlom nije odgovorio ni dekan Medicinskog fakulteta Nebojša Lalić.

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

40 reagovanja na “Kon o peticiji protiv vakcinacije dece: Moraju da reaguju strukovna udruženja i institucije”

  1. Idi u penziju vec jednom. Ispunio si uslov kad milion gradjana NIJE primilo Novartis pre desetak godina.

  2. Ti bi sve nas žrtvovao za još jedan stan i džip!
    Pozdrav sa Beograda na vodi…
    Samo te gledam…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.