Kon: Predizborni period u Srbiji, biće politizacije oko raznih epidemioloških pitanja 1foto FoNet Milica Vučković

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da predizborni period u Srbiji donosi politizaciju protivpandemijskih mera, posebno kovid propusnica.

„Opcija kovid propusnica (24 sata dnevno) nikad nije ispuštena, medicinski deo smatra da je to jedina opcija koja može realno da se ostvari. Predizborni period je sada, a tek će ga još biti, i oko raznih pitanja, kada dođe omikron, biće politizacije i politikanstva… Ja sam shvatio da je to nužda, ne možemo da doživimo sve ovo na svetskom nivou i da svi mislimo isto“, rekao je Kon za N1.

On je kazao da je Krizni štab nemoćan po pitanju nepoštovanja mera koje su na snazi, navodeći da može „samo da zabrani sve – doček (Nove godine), lokale…“

Upitan da li je moguće da sve zabrane, Kon je naveo da je od značaja nečija procena da bi bes koji nastaje povodom takve odluke i protest zbog toga, bio štetniji od samog puštanja situacije i zaražavanja.

„I u toku tih protesta isto dolazi do zaražavanja“, kazao je.

Kako je kazao, nakon perioda pada broja novoinficiranih korona virusom u Srbiji, uskoro će početi da rastu te brojke.

Prema njegovim rečima, omikron varijanta korona virusa je zarazniji od svih dosadašnjih mutacija, a klinička slika nije blaga koliko se čini.

„Utisak je da je klinička slika blaga, ali je ta slika varljiva. Naše želje su i jeste za očekivati da svaki soj, varijanta bude blaža od prethodne, za očekivati je da to bude blaža varijanta, ali ne možemo još da budemo sigurni u to“, ocenio je Predrag Kon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari