Predrag KonFoto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

Epidemiolog Predrag Kon je danas ocenio da je epidemiološka situacija sa korona virusom nešto povoljnija i da su tome doprinele kovid propusnice i školski raspust.

Kon, koji je član vladinog Kriznog štaba za borbu protiv kovida, rekao je za RTS da je „nešto popustila ta teška situacija“ i da se sada, kako je naveo, „malo lakše diše“.

„Od momenta početka raspusta, istovremeno sa uvođenjem kovid propusnica, iako one ne važe 24 časa, te dve mere su očekujuće dale rezultat“, rekao je on.

Kon je objasnio da se to može videti i na smanjenju broja pozitivnih u strukturi onih koji su u predškolskom i školskom uzrastu sa, kako je naveo, „nekih 18 odsto na nekih 13 odsto“.

Prema njegovim rečima, to je smanjenje od pet odsto za samo sedam dana.

„To se posebno vidi kada se prati u Beogradu gde je registrovano, kroz srednje škole, deset puta manje pozitivnih“, rekao je Kon.

On se saglasio sa epidemiolog Branislavom Tidoroviće koji je prethodno danas rekao da se u narednih desetak dana očekuje porast broja pozitivnih.

„Tokom ove sedmice ćemo imati pad (broja pozitivnih) pa se onda može očekivati da se pad uspori“, rekao je Kon.

Doktor Kon upozorava i da za desetak dana možemo očekivati da pristigne i udar iz Zapadne Evrope.

„Imamo ovu nedelju tokom koje će brojevi padati, a onda može da se očekuje sledeće nedelje da se taj pad uspori. Procenjivanje zavisi i od toga kako će virus početi da cirkuliše u školama“, objašnjava doktor Kon.

Ističe da sledi i niz epidemiološki nepovoljnih događaja – „crni petak“, slave, proslave Nove godine…

„Realnost je da se spustimo na oko 2.000 zaraženih dnevno, ali da se na tom nivou zadržimo dugo jer same mere obezbeđuju pad. Bez vakcinacije, kao dugotrajnog rešenja, mi iz ovoga nećemo izaći. Zato je vakcinacija apsolutno na prvom mestu“, naglašava doktor Kon.

Kaže da davanje treće doze vakcine nije više samo pojačanje zaštite, već i usporavanje širenja virusa.

„Optimista sam za sledeću godinu i nadam se da virus neće više da se menja. Ne vidi se neka nova varijanta, ali ona može da se pojavi već koliko sutra. Ipak, neće da se proširi tako brzo. Bez obzira što vakcina nije efikasna kao što je bila za prvu varijantu, sasvim je dovoljna da suzbije ovu epidemiju. Problem je što ne može čitav svet da se vakciniše i vratiće nam se ponovo neka mutirana varijanta, ali kasnije“, procenjuje doktor Kon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari