Konzulat Turske bilo bi treće konzularno predstavništvo koje se otvara u Nišu 1Foto: V. Torović

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je da se nada da će Turska ove godine otvoriti konzulat u Nišu.

Nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, početkom ove sedmice, Erdogan je kazao da je Turska 1. septembra prošle godine otvorila Generalni konzulat u Novom Pazaru, a da se nada da će ove godine otvoriti konzulat i u Nišu.

Bio bi to treći konzulat koji je otvoren u Nišu, nakon bugarskog, koji postoji od 2006. godine i aktivan je, i grčkog, koji je zatvoren krajem 2010. godine, nakon 12 godina rada.

Mila Vasov, direktor novinsko-izdavačke ustanove Novo bratstvo, kaže da je postojanje konzulata korisno za građane sa juga Srbije.

Prema njegovim rečima, građani iz ovog dela zemlje mogu u konzulatu Bugarske u Nišu dobiti brojne korisne informacije ili pokrenuti procedure vezane za putovanja, biznis ili državljanstvo.

Oni zbog toga ne moraju ići u ambasadu Bugarske u Beogradu.

“Građani koji žele bugarsko državljanstvo u ovom konzulatu mogu predati i overiti dokumenta, oni sa dva državljanstva kojima je istekao pasoš ili lična karta, mogu podneti zahtev za izdavanje novih dokumenta, mladi koji bi da studiraju u Bugarskoj tu predaju dokumenta za D- vizu”, objašnjava Vasov.

On kaže da je konzulat Bugarske u Nišu koristan i Turcima koji su krenuli iz Evrope za Tursku, a nemaju vizu.

Dodaje da se u konzulatu mogu dobiti mnoge korisne informacije, pa i one koje su vezane za situaciju u vezi sa koronom, kao što su sertifikati.

Osim konzulata Bugarske, Niš trenutno ima i pet počasnih konzula.

Počasni konzul Velike Britanije je Petar Bošnjaković, radiolog u Univerzitetskom kliničkom centru Niš, koji je agreman dobio 2006. godine.

Na mestu počasnog konzula Mađarske je od 2009. godine Milivoje Branković, biznismen i vlasnik firme Ekotrejd.

Počasni konzularni agent Francuske je Saša Miljković, ekonomista  sa višegodišnjim  iskustvom rada u Evropskoj komisiji, koji je imenovan 2009. godine.

Od 2010. godine počasni konzul Republike Slovačke je Stela Jovanović, lingvistkinja i novinarka.

Počasni konzul Republike Austrije je Goran Jovanović, jedan od osnivača i vlasnika austrijsko-srpske firme ”Tagor”, imenovan 2017. godine.

Na veb-sajtu Grada Niša navedeno je da počasni konzuli “u vršenju svoje funkcije aktivno doprinose unapređenju prijateljskih odnosa sa državom koju zastupaju i pomažu razvoj bilateralnih kontakata i veza u svim oblastima od uzajamnog interesa”.

“Grad Niš, posle prestonice, ima najbrojniji diplomatski kor u Srbiji”, zaključuje se na sajtu tog grada.

 

Grčki konzulat zatvoren jer su građanima Srbije ukinute vize

Grčki konzulat u Nišu je zatvoren krajem 2010. godine, na osnovu odluke grčke Vlade.

Zatvaranje konzulata najavljeno je sredinom 2009. godine, uz obrazloženje da će građanima Srbije biti ukinute vize, čime praktično prestaje njegova najznačajnija funkcija.

Konzulat je otvoren 4. septembra 1998. godine i bio je prvo diplomatsko predstavništvo strane zemlje u Srbiji van Beograda.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari