Korać: Oliver Ivanović predstavljao smetnju Beogradu i Prištini, jer je mogao da bude most koji spaja 1foto FoNet Božana Pavlica

Psiholog Žarko Korać ocenio je u Novom danu povodom godišnjice nerasvetljenog ubistva da je ubijeni Oliver Ivanović predstavljao smetnju za vlasti u Beogradu i u Prištini, jer je mogao da bude „most koji spaja“.

„Ja sam njega dobro poznavao. Bio sam sa njim poslanik u parlamentu. Bio je jako pristojan i topao čovek. Njegovo ubistvo je užasna tragedija i senka nad Srbijom. On je ubijen u onom delu Kosova u kojem su Srbi većina. Bio je i karatista, to mnogi ne znaju, on je mogao da se brani, zato je ubijen sa leđa. Takođe, on je redak srpski politčar koji je dobro znao i govorio albanski jezik. Mogao je da bude neki most, odmeren, znao albanski i živeo je tamo. Ni albanska strana ga nije tamo želela. Smetao je i jednima i drugima“, kazao je Korać za N1.

Dodaje da je Beogradu smetao zato što je bio poslanik Demokratske stranke, i kako su ga zvali iz SNS bio je „žuta banda“,

„Oni na Kosovu imaju grupšu ljudi kojoj je dozvoljeno da radi šta god hoće. Uzmu kamione na lizing od Ljubljanske banke, pa kažu: ‘Baš nas briga’! Dakle, kao hajdučija jedna obična. Oni su ekonomski počeli da se bogate, a da budu poslušni. E, Oliver nije bio taj tip, zato je i smetao Beogradu. Ali, izgleda da je smetao i nekome na Kosovu. Razbijao je stereotipiju Srbina koji ne zna i voli Albance. I to je tragično“, naglasio je Korać.

Govoreći o incidentu u Sarajevu na fudbalskom turniru mladih kategorija, on je naveo da je pravo pitanje: „Gde su ta deca naučila pogrdne povike“?

„Vidimo plodove političke realnosti… To je slika sredina u kojima živimo. Ne tvrdim da su te sredine – beogradska, sarajevska ni splitska većinski takve, ali ih dovoljno ima. I deca to upijaju. Oni se prilagođavaju društvu koje smo mi napravili. Nisu oni krivi. I trebao bi neko sasvim drugi da ima kaže da nije u redu to što rade. Ovo što vidimo je budućnost društva. Dakle, dete od devet godina govori da nekog treba zaklati i ubiti. To dokazuje da ne postoji svest o tome da u budućnosti treba da živimo i radimo zajedno“, istakao je Korać.

Prema njegovim rečima, dok na jednoj strani se insistira na ulasku u Evropsku uniju, na drugoj strani se prave zidovi mržnje unutar naše bivše zemlje.

„Deca upijaju nekritički. Deca sa devet godina ne mogu to“, kazao je Sagovornik N1 i dodao da roditelji često deci šalju pogrešne poruke a da nisu ni svesni toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari