Kori Levandovski: Trampov apologeta 1Foto: EPA/ BEHAR ANTONY POOL

Neformalni politički savetnik američkog predsednika Donalda Trampa Kori Levandovski posetio je u ponedeljak Beograd, gde je održao predavanje na temu „Amerika danas“.

Tom prilikom je izrazito pohvalno govorio o liku i delu predsednika SAD, ističući da je Tramp „najvredniji čovek koga je imao priliku da upozna“. Pojedine diplomate tvrde da je Levandovski, inače menadžer Trampove predizborne kampanje, trebalo da se susretne i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji, navodno, želi da mu on obezbedi telefonski razgovor sa Trampom. S druge strane, izvori iz državnog vrha Srbije i Levandovski tvrde da nikakvog sastanka nije bilo.

Levandovski (44), Amerikanac poljskog porekla, odrastao je u Louvelu, u Masačusetsu. Diplomirao je političke nauke na Univerzitetu u Masačusetsu 1995, a zvanje mastera stekao je na Univerzitetu u Vašingtonu dve godine kasnije. Nakon završetka studija bio je pomoćnik nekoliko američkih senatora. Do 2011. radio je kao zvanični lobista u SAD. Između ostalog, 2008. se pridružio uticajnoj organizaciji „Amerikanci za prosperitet“ („Americans for Prosperity“). Pojedini američki portali tvrde da je poznat po žestokim prepirkama sa kolegama iz te kompanije.

Donalda Trampa upoznao je na političkom skupu u NJu Hempširu, u aprilu 2014. Januara 2015, šest meseci pre nego što je objavio da će se kandidovati za predsednika Amerike, Tramp ga je pozvao i ponudio mu da postane menadžer njegove kampanje, što je Levandovski prihvatio, za mesečnu platu od 20.000 dolara. U Trampovom timu ostao je do juna 2016, kada se posvađao sa lobistom Polom Manafortom. Izvesno vreme radio je za CNN kao politički komentator, a kasnije je osnovao lobističku firmu Avenju stratedžis (Avenue Strategies), koja se smatra izuzetno bliskoj administraciji u Vašingtonu. Iz te kompanije se povukao u maju 2017.

Kori Levandovski je oženjen Alison Hardi, koju je upoznao još u osnovnoj školi, i sa kojom ima četvoro dece. U američkim medijima pojavila se informacija da je varao suprugu sa Houp Hiks, devojkom iz Trampovog tima. Krajem 2017. američka pevačica DŽoj Vila optužila ga je za seksualno uznemiravanje tokom jedne zabave u Vašingtonu, što je on demantovao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari