Korona odložila suđenja 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

U Višem sudu u Beogradu ove nedelje je trebalo da budu održana tri suđenja za ratne zločine, ali su, uglavnom zbog epidemioloških razloga, otkazana.

Za danas je bio planiran nastavak suđenja u slučaju „Ćuška“, ali svedok nije mogao sa Kosova da dođe u Beograd, zbog mera protiv širenja korona virusa, pa je suđenje odloženo.

Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu podiglo je optužnicu za ratni zločin u ovom kosovskom selu, u kome je ubijeno više desetina albanskih civila 10. septembra 2010. godine protiv devetorice okrivljenih – Toplice Miladinovića, Srećka Popovića, Slaviše Kastratovića, Bobana Bogićevića, Zvonimira Cvetkovića, Radoslava Brnovića, Vidoja Korićanina, Veljka Korićanina i Abdulaha Sokića.

Optužnica je proširena 27. septembra 2012. godine, a prema njoj su optuženi terećeni i za zločine u selima Ljubenić, Pavljan i Zahać.

Prema podacima Fonda za humanitarno pravo, Tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja u odnosu na optuženog Zvonimira Cvetkovića i 17. decembra 2012. godine podnelo izmenjenu jedinstvenu optužnicu kojom je bilo obuhvaćeno prvobitnih devet optuženih kao i Zoran Obradović, Milojko Nikolić, Ranko Momić, Siniša Mišić i Dejan Bulatovića.

Tužilaštvo za ratne zločine je u decembru 2012. sa optuženim koji je u kasnijem toku postupka ispitivan pod pseudonimom „A1“ zaključilo sporazum o svedočenju i odustajanju od krivičnog gonjenja, a u julu 2013. godine odustalo od krivičnog gonjenja optuženog Vidoja Korićanina.

Pred Višim sudom u Beogradu za danas je bio planiran ponovljeni postupak protiv Joja Plavanjca i Zdravka Narančića, zbog ratnog zločina u Bosanskoj Krupi.

Plavanjac je bio pripadnik Vojske Republike Srpske, a Narančić stražar u vojnom zatvoru oformljenom za vreme rata u OŠ „Petar Kočić“ u Bosanskoj Krupi.

Njih dvojica su prvostepeno osuđeni 2019. godine na 15 i sedam godina zatvora.

Plavanjac je osuđen da je iz osvete zbog ubistva majke ubio 11 civila bošnjačke nacionalnosti u vojnom zatvoru u OŠ „Petar Kočić“ u avgustu 1992. godine, a Narančić za pomaganje u izvršenju tog dela.

Tela ubijenih civila pronađena su 2006. godine u jami Zvečarka u opštini Sanski Most.

Apelacioni sud je oktobra 2020. godine ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda zbog povreda odredbi krivičnog postupka i predmet vratio na ponovni postupak.

Umesto 18. decembra, nastavak suđenja Milošu Čajeviću, optuženom za zločine u Brčkom, biće nastavljeno u januaru. Čajević, nekadašnji pripadnik interventnog voda policije RS tereti se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilaštvo za ratne zločine, tereti ga za silovanje Bošnjakinje N. A., koja je svedočila na prošlom ročištu i za mučenje bošnjačkih civila u logoru „Luka“.

Čajević se već nalazi u zatvoru u Sremskoj Mitrovici gde izdržava kaznu od šest godina zbog drugog zločina – ubistva Bošnjakinje 1993. godine. Iz zatvorske uprave su obavestili Sud da ne mogu da organizuju transport Čajevića na suđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari